Szenvedő férfi az irodában
Fotó: Shutterstock

4 hasznos trükk, hogy friss maradj a munkahelyeden

Bizonyára mindannyian kerültünk már olyan helyzetbe, hogy – akármennyire is szerettünk volna elkerülni – egyszerűen nem tudtunk a munkánkra koncentrálni. Olyakor napokba, hetekbe is beletelhet, mire visszarázódunk a normális hétköznapokba, amit feletteseink nem mindig néznek jó szemmel. De vajon van-e módszer arra, hogy ennek az időszaknak a hosszát csökkentsük? A válasz: igen! Cikkünkben 4 egyszerű trükköt mutatunk, ami a segítségünkre lesz, ha ilyen helyzetbe kerülnénk.1. Egyértelmű célokat tűzzünk ki magunk elé!

Ha azt érezzük, hogy összecsaptak felettünk a felhők, ne essünk pánikba! Sokkal hatásosabb, ha ilyenkor inkább kisebb, mégis sokkal konkrétabb célokat tűzünk ki magunk elé. Több tanulmány is bebizonyította már, hogy az ilyen jellegű munkavégzés 30 %-kal is növelheti a munkavállalók hatékonyságát.

Ez is érdekelhet! Döntött a bíróság: jönnek a félnapos pénteki munkanapok?

2. Priorizáljuk a feladatainkat!

Oké, megvannak a célok, most már csak el kell őket végeznünk. Na, de mégis hogyan? Akkor járunk a legjobban, ha erősorrendet állítunk fel közöttük, így elkerülhetjük azt, hogy egyszerre több dologgal is foglalkozzunk. Mindig azzal a feladattal kezdjünk, ami a legfontosabb, majd szépen haladjunk a létrán lefelé azoknak dolgoknak az irányába, amit – ha éppen úgy ítéljük meg –, akár másnapra, vagy két nappal későbbre is elhalaszthatunk.

prioriz\u00e1l\u00e1s

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

3. Tartsunk szünetet!

A kiégésből eredő kimerültség ellen akkor tudunk a legjobban védekezni, ha napunkba 2-3 szünetet fixen beiktatunk. Fontos! A telefon görgetése és az e-mailek ellenőrzése a megbeszélések között nem számít, ezek ugyanis a feladatváltás gondolkodásmódját hangsúlyozzák, vagyis megakadályozzák azt, hogy feltöltődjünk.

Ehelyett inkább sétáljunk egyet, olvassunk 2 oldalt éppen aktuálisan forgatott könyvünkből, esetleg – ha van rá módunk – dőljünk le 10 percre, és tartsunk csendespihenőt!

A lényeg, hogy töltődjünk fel a munkavégzés következő szakaszára.

Figyelmedbe ajánljuk! Miért lehet hatékonyabb az irodai munka, mint a home office?

4. Tanuljunk meg nemet mondani!

Aki egy kicsit is jártas a pszichológiában és az önismeretben, jól tudja, hogy mennyire fontos megtanulni nemet mondani a civil életben. Ugyanez vonatkozik a munkahelyünkre is. Ha megtanulunk nemet mondani, akkor minimalizálhatjuk annak az esélyét, hogy munkánk során hibázunk, hiszen így csökkenni fognak a kötelezettségeink.

Ezen túl azonban van ennél a pontnál egy sokkal fontosabb faktor is, mégpedig az egészségünk: azok, akik nehezen mondanak nemet, nagyobb valószínűséggel szenvednek stressztől, kiégéstől és depressziótól.

Összefoglalva, a fókusz és a termelékenység elengedhetetlen a munkahelyi sikerhez, és a fenti tippek segíthetnek növelni a termelékenységi szintünket.

Forrás: Inc.

Ne hagyd ki!