Megváltoztak a munkavállalói igények
Fotó: Shutterstock

Ma már nemcsak jó fizetéssel jár egy igazán jó munkahely

Várhatóan a dolgozói élmény javítására fog összpontosítani a HR a jövőben annak érdekében, hogy megtartsa a munkaerőt. Úgy tűnik, azoktól a vállalatoktól könnyebben leléphetnek az alkalmazottak, amelyek nem alkalmazkodnak a változó munkavállalói igényekhez.


Változnak az alkalmazotti igények

Megváltoztak a munkavállalók idényei a világjárvány kitörése óta. A dolgozók megtartásához továbbra is a versenyképes fizetés a legfontosabb, és azt követik a jelentős és széleskörű juttatások, valamint a fejlődési lehetőségek. Azonban gyakran ezek összesen sem elégségesek.

Egyre gyakoribb elvárás a cégek felé egy holisztikus értékrend, ami magában foglalja például a karrierépítés lehetőségét, a készségfejlesztést, a befogadó és támogató vállalati kultúrát, a méltányos bánásmódot, a bizalmat, a hitelességet, az alkalmazotti jóllétet, valamint a valahová tartozás érzését.

A Randstad friss felmérésére hivatkozva a Portfolio arról ír, a válaszadóik 54 százaléka elhagyna egy munkahelyet, ha nem érezné úgy, hogy oda tartozik. 42 százalékuk pedig visszautasítana egy olyan állásajánlatot, ahol a munkáltató értékeivel nem tud azonosulni.

Stagnál a magyar munkaerőpiac

Az Enloyd friss, 150 döntéshozó megkérdezésével készült Recruitment Trends felmérése pedig arra világít rá, manapság különösen nehéz és hosszú folyamat magas beosztású vagy speciális szakértelmet igénylő pozíciókra megfelelő embert találni. Ezt bizonyítja, hogy tavaly jelentősen nőtt az ilyen szakemberek toborzásának az ideje. A válaszadók 40 százaléka szerint legalább 5-8 héttel hosszabbodott meg a folyamat.

A válaszokból az is kiderül, egy sikeres felvételi eljárás után a munka visszautasításának az oka 55,1 százalékban az elvártnál alacsonyabb bér, 43,6 százalékban pedig egy ellenajánlat a korábbi munkáltatótól.

Egyébként a HR-esek először jellemzően a jelöltek szakmai tapasztalatait mérik fel a felvételi folyamat részeként. Ezt követi az interjúkon a nyelvi készségek ellenőrzése, valamint egy próbafeladat megoldása.

Ezekben a nemzetgazdasági ágakban nőttek leginkább a fizetések

Egyébként átlagosan 16,1 százalékos bérnövekedést mértek hazánkban januárban éves alapon. Idén pedig 15–18 százalékos emelkedést várnak a szakértők. A legnagyobb bérfejlesztések a bányászati nemzetgazdasági ágban voltak, ahol 21,2 százalékkal, 554 ezer forintra nőtt az átlagos bruttó fizetés, ami meghaladja a 528 ezer forintos nemzetgazdasági átlagot.

A fizetésemelések tekintetében a második helyen a feldolgozóipar áll, ahol szintén elérte a 20 százalékot a keresetek növekedése. 561 ezer forintos bruttóval jelenleg ez a hatodik legjobban fizetett terület a gazdaságban.

Mindemellett továbbra is az információ-kommunikáció ágban lehet a legjobban keresni Magyarországon, ahol 867 ezer forint az átlagos bruttó bér. Ezután a pénzügy-szolgáltatás terület következik 865 ezerrel, majd az energiaipar átlag 711 ezer forinttal. A lista végén pedig a szálláshely-szolgáltatás, valamint a mezőgazdaság áll, bruttó 349 ezer és 395 ezer forintos átlagbérrel.

The Conversation

Ne hagyd ki!