Pénzköteg

Vajon mennyit keres a kollégád? Hamarosan megtudhatod!

Meghatározhatatlan fizetés? Női-férfi bérkülönbségek? Egy új uniós irányelvnek hála, pár éven belül kötelező eleme lesz az álláshirdetéseknek a várható bérsáv. A cél az előbb felsorolt negatívumok kiküszöbölése, az egyenlő értékű munkáért egyenlő bér járjon tétel megvalósítása.Az úgynevezett bérszakadék valós és minden szférában tapasztalt jelenség. Felmérések szerint a nemek közötti bérkülönbség mértéke napjainkban is nagyjából 14 százalékra rúg, azaz a nők évente kvázi majdnem 2 hónapot ingyen dolgoznak.

A 2023/970/EU irányelv bevezetésével hamarosan a munkáltatók kötelesek lesznek átfogó kimutatásokat készíteni a munkavállalók díjazásáról, valamint garanciákat bevezetni a bérezési struktúra átláthatósága és az egyenlő vagy egyenértékű munkáért járó egyenlő díjazás elvének biztosítása érdekében – írja a Portfolio.

Ezt is olvasd el: Ennél a cégnél mindenki tudja, mennyit keres a másik

P\u00e9nzt\u00e1rc\u00e1b\u00f3l p\u00e9nz kiv\u00e9tele
Az álláshirdetéseknek is tartalmazniuk kell a kezdeti díjazást vagy a díjtartományt és az álláshelyek nemi szempontból való semlegességét, így a kiválasztási folyamat is lerövidülhet, hiszen nem a többkörös folyamat legvégén derül fény a nem kielégítő mértékű bérre, hanem a jelentkező már a hirdetés elolvasásakor eldöntheti, hogy érdekli-e a lehetőség ezekkel a feltételekkel, vagy be sem adja a jelentkezését

– nyilatkozta az új irányelvvel kapcsolatban Kricskovics-Béli Boglárka ügyvéd.

A munkavállalónak jogában fog állni írásbeli tájékoztatást kérni, amely tartalmazhatja kérése szerint a vele azonos munkát vagy egyenlő értékű munkát végző munkavállaló átlagos bérszintjét nemek szerint. Ezt a munkáltató 2 hónapon belül köteles lesz neki megválaszolni.

Ez is érdekes lehet számodra: Bírnád, ha mindenki fizetése nyilvános lenne? Sokan ellenzik

Emellett a bértitok sem lesz rejtély tárgya többé, hiszen nem lehet korlátozni a munkavállalókat bérük elhallgatására vonatkozóan. A magyar szabályozás előkészítésére sem került még sor, de várhatóan az alapvető jogok biztosa és a munkaügyi hatóság lehet majd az ellenőrző szerv. A perjogi szabályok pedig szigorodhatnak emiatt a munkáltató irányában.

Ne hagyd ki!