Három magyar Románia leggazdagabbjai között
Forrás: Shutterstock

Egy "arctalan" eurómilliomos a leggazdagabb romániai magyar

Két magyar magánszemély, valamint egy magyar család szerepel Románia száz leggazdagabbja között. A legtehetősebb romániai magyar vagyona 740-800 millió eurót ér. Az üzletembert "arctalan" eurómilliomosként emlegetík a sajtóban, mindjárt megtudjátok, miért.



Lista készült Románia leggazdagabbjairól

A Capital gazdasági magazin Románia 300 leggazdagabb emberét bemutató listájáról gyűjtötte ki a legvagyonosabb magyarokat a Pénztcsinálok.transindex.ro. A portál megjegyzi, hogy a lista szerkesztői nem csak a gazdagok rendelkezésére álló pénzt, hanem a tulajdonukban levő vállalati részesedések értékét, illetve az egyéb vagyontárgyak potenciális árát is megvizsgálták. A leggazdagabb 300 listájára a romániai magyarok közül összesen nyolc plusz ketten fértek fel (egy család és egy testvérpár is van a listán, nem csak egyének). A 100 legnagyobb vagyonnal rendelkező között azonban csak két magyar üzletember, valamint egy magyar család szerepel. Őket mutatjuk be.

Ők a leggazdagabb Romániában élő magyarok

Az összesített lista 5. helyén - azaz leggazdagabb romániai magyarként - Teszári Zoltán, „az arctalan milliomos” végzett, 740-800 millió euróra (270-290 milliárd forint) becsült vagyonával. Ő 1992 környékén kezdett vállalkozni, először fagylaltot árult szülővárosában, majd elektronikai eszközöket és autóalkatrészeket importáló céget indított. A sikert egy brassói telekommunikációs cég megvásárlása hozta el a számra. Abból építette fel a Digi Communications-t, ami mára nemzetközi szinten is mérvadó vállalatnak számít. A cég 2020-as árbevétele meghaladta az 1,3 milliárd eurót. A gazdasági lapok a vállalkozót "arc nélküli milliomosnak" nevezik, hiszen nyilvánosan utoljára egy 2002-es díjátadón tudták lencsevégre kapni. Néhány kivételt leszámítva a saját alkalmazottai sem ismerik.

A lista 63. helyén találunk ismét magyart – azaz nem is egyet. Itt foglal helyet ugyanis a szintén nagyváradi Mudura család. Összvagyonukat mintegy 100-110 millió euróra (37-40 milliárd forint) teszik. A család vagyonát a 2014-ben elhunyt Mudura Sándor alapozta meg, aki a rendszerváltás után elsőként vitte Romániába a Ferrero termékeit: a Kinder-tojást, a Tic Tac cukorkákat és a Raffaello golyókat. Később a család az ingatlanszektorban vált érdekeltté: elsősorban hotelekbe fektettek be. A legismertebb sikerük azonban a nagyváradi Lotus Center kereskedelmi központ megnyitása volt. A központ tavaly 8 millió eurós üzleti forgalmat bonyolított 3 millió euró nyereség elérése mellett.

A százas listára befért még - egészen pontosan a 69. helyre - Pálfi Miklós. A Bukarestben élő magyar vállalkozó ásványvizek, üdítőitalok és sörök gyártásával szerezte 90-110 millió euróra (33-40 milliárd forint) tehető vagyonát. Pálfi Miklós a Romaqua Csoportnak a társtulajdonosa, amely a Borsec, a Stânceni és Aquatique ásványvízek mellett a Giusto üdítőitalokat is gyártja. A cég portfóliójában energiaital és sörök (Albacher, Mülbacher, Dorfer) is helyet kapnak. A Romaqua összesen 7 gyáregységgel rendelkezik az ország különbözúő részein, Bukarestben, Bușteni-ben, Szászsebesen, Gödemesterházán és Borszéken is üzemeket működtetnek.

Ne hagyd ki!