Az előszezon adatai meglepték a horvát turisztikai ügyekért felelős minisztériumot
Fotó: Shutterstock

Nem ilyen turisztikai szezonkezdetre számítottak a horvátok

Az idei az első tisztán eurós turisztikai szezon Horvátországban, hiszen 2023 legelején az adriai ország elbúcsúzott a korábbi fizetőeszközétől, a kunától. Leginkább ezzel magyarázható, hogy akkora lendülettel indult a mostani horvát turistaszezon, amekkora meglepetést okozott az idegenforgalmi tárcának is.


Rekordszámú turista látogatott Horvátországba az előszezonban

Horvátország január elsején végleg elbúcsúzott a kunától, és bevezette az eurót. Leginkább ezzel magyarázható, hogy bár a horvátországi turistaszezon hagyományosan húsvétkor kezdődik, idén jóval korábban kezdtek nagyobb számban érkezni a látogatók. A Horvát Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az első negyedévben 952 ezer turista összesen 2,6 millió vendégéjszakát töltött az országban, ami 20 százalékkal nagyobb szám, mint 2022 azonos időszakában. Ez az érték az eddig rekordév, 2019 adatát is meghaladja 3 százalékkal.

A legtöbben Szlovéniából (96 ezer vendég) érkeztek, őket létszámra a németek (52 ezer fő), valamint az osztrákok (50 ezer turista) követték. Magyar turisták 13 ezren látogattak ebben az időszakban Horvátországba, közülük nagyjából 10 ezren a tengerpartra. A vendégek legkedveltebb úti célja az Isztriai-félsziget volt, ahol a külföldiek 17 százaléka üdült.

A VG megjegyzi, a horvát turisztikai ügyekért felelős minisztérium az ukrajnai háborúnak tulajdonítható nemzetközi hangulat és bizonytalanság miatt ennél gyengébb szezonkezdetre számított. A tárcavezető szerint az előszezon statisztikái alapján szinte biztos, hogy nagyon forgalmas év vár a horvát vendéglátósokra.

​Nem mindenki szerint jó a sok turista Horvátországban

A horvát GDP mintegy negyede származik a turizmusból. Átlagosan mintegy 20 millió turista látogatja meg délnyugati szomszédunkat évente, pedig az ország lakosságszáma a 4 millió főt sem éri el. Úgy tűnik, nem is nagyon bírnának el több vendéget.

Ezt bizonyítja, hogy a 14 ezer fős Makarska lakossága szerint szinte élhetetlenné válik a település nyaranta, amikor háromszorosára nő a lakosságszámuk a vendégek miatt. Ezért lakossági kezdeményezésre az önkormányzat új rendeletet fogadott el a napokban. Az intézkedés 2024-től megtiltja, hogy a társas- és panelházakban a tulajdonosok apartmanokat vagy szobákat adjanak ki.

A lakók szerint a vendégek sokszor nem tartják tiszteletben a lakóközösségek szabályait, hangosak és rendetlenek. A helyzetet pedig súlyosbodott, miután egyre gyakoribbá vált, hogy egyes városiak a nyári hónapokra a saját lakásukat is kiadják a turistáknak, ők pedig addig elköltöznek a tengertől távolabb eső falvakba.

Az előbbire nem lesz lehetőségük a következő szezontól az új törvény miatt. Igaz, rendelet alapján továbbra is engedélyezett lesz a szállásadás azokban az ingatlanokban, amelyekben a lakóközösség minden tagja beleegyezik a turisták fogadásába.

​Nem elszigetelt eset

Korábban is volt rá példa, hogy egy horvát településnek meggyűlt a baja a turistákkal. Például Podgorában a strandfoglalókkal akadtak problémái a helyieknek. A helyi strandokon sok vendég hagyta kint éjszakára a törülközőjét, nyugágyát, matracát, azokkal foglalták le a helyüket másnapra.

Azonban a podgorai önkormányzat döntése miatt az utóbbi időben a közmunkások éjszakánként összeszedik a parton hagyott strandkiegészítőket. A mintegy 2500 fős település strandjain az akció első napjaiban naponta egy kisteherautónyi foglalóeszköszt gyűjtöttek be, de később jelentősen csökkent az otthagyott tárgyak mennyisége.

Ne hagyd ki!