Heathrow felirat és leszálló repülőgép
Fotó: Shutterstock

Brit kormány: ne adjanak el potyára jegyet a légitársaságok

A brit közlekedési államtitkár, Grant Shapps felszólította a légitársaságokat, hogy ne adjanak el jegyeket olyan járatokra, amelyeket a munkaerőhiány miatt nem tudnak elindítani. A napokban számos gépet töröltek a vakációzni készülő britek felháborodására.


A repülőtereken a húsvéti időszakban is hosszú sorok kígyóztak, és az utasok hasonló problémákkal szembesültek. Shapps elismeri, hogy azóta történtek lépések a helyzet rendezésére, de szerinte ez még kevés.

Ilyet többet ne

A repülőterek Európában mindenütt birkóznak a pandémia után utazni vágyó tömegek kiszolgálásával, de a brit repülőterek most különösen nagy terhelésnek vannak kitéve, miután egymásra torlódott az iskolai szünet és a királynő gyémántjubileuma, és mindenki utazni akar.

El kell érni, hogy ne ismétlődhessenek meg az elmúlt napokban megtapasztalt jelenetek. A kormány figyelmeztetései ellenére a légitársaságok jelentősen több jegyet adtak el a kiszolgálási kapacitáshoz képest

– mondta Shapps, hozzátéve, hogy személyesen is találkozik az iparág szereplőivel a probléma megvitatására.

Hangsúlyozta: ez még egyszer nem történhet meg, és mindent meg kell tenni azért, hogy nyáron ne fordulhasson elő ilyesmi.

Nincs választásuk

A légitársaságok már nagyon várták, hogy két évnyi Covid-korlátozás után meginduljon az utazási kedv. Azonban nehézséget okozott a munkaerő hirtelen pótlása, és ezt nem sikerült maradéktalanul teljesíteniük.

Shapps emlékeztetett rá: a kormány „elvégezte a maga részét”, megváltoztatta a szabályozást, hogy a légitársaságok gyorsabban tudjanak alkalmazottakat felvenni.

Huw Merriman, a közlekedésügyi bizottság elnöke ugyanakkor emlékeztetett rá: a kormány valójában megszabta a légitársaságoknak, hogy repüljenek, amikor kilátásba helyezte: ha nem használják repülőtéri résidejük 70 százalékát, akkor elveszítik őket.

Ne hagyd ki!