Nike cipők a márka mottója előtt, amelyek már nem fognak elérni az orosz vásárlókhoz
Fotó: Shutterstock

A Nike nem küld több cipőt az oroszoknak, ha akarna, sem tudna

A Nike ideiglenesen felfüggesztette termékei online értékesítését Oroszországban. A márka nem állt be a szankcionáló vállalatok sorába, egyszerűen a kényszer vitte rá a döntés meghozatalára.Nincs más választás

A Nike hivatalos oroszországi weboldalán nemrég megjelent egy üzenet, mely szerint az érdeklődők meghatározatlan ideig nem adhatnak le online rendeléseket a platformon vagy a cég applikációján keresztül. Az ok egyszerű: a vállalat nem tudja garantálni, hogy a termékek eljussanak a vevőkhöz. Jó hír az oroszoknak, hogy a lakosok a helyi fizikai boltokból továbbra is beszerezhetik kedvenc sneakereiket.

Ugyan az olyan vállalatok, mint az Apple, a Facebook, a YouTube és a Harley-Davidson nyíltan kiálltak az ukránok mellett, és szankciókat vezettek be az oroszok ellen, más cégek akaratuk ellenére sodróttak bele a nemzetközi konfliktusba. A Nike azért állította le az online értékesítést, mert a nagy konténerszállító-hajótársaságok nemes egyszerűséggel hátat fordítottak Oroszországnak. Ergo nincs, aki elvigye az árut a megrendelőknek.

Elnyújtott hatások

A Nike nem hozta nyilvánosságra, pontosan mekkora piaca van Oroszországban, de az ismert tény, hogy az EMEA-régió (Európa, Közel-Kelet és Afrika) a vállalat másodig legértékesebb börzéje az USA után. Több mint 100 üzlete van Oroszországban, ami a boltok számát tekintve a harmadik legnagyobb piacának számít.

A világ két legnagyobb konténerszállító-hajótársasága, a Maersk és az MSC a napokban jelentette be, ideiglenesen felfüggesztette az Oroszországba tartó és az onnan induló hajóforgalmat az oroszok elleni gazdasági szankciók részeként. Mindkét cég jelezte, a humanitárius szállítmányokat és az olyan alapvető árucikkeket, mint az élelmiszer és az orvosi felszerelés továbbra is „kézbesíteni fogják”. A Maersk továbbá kifejtette, átmenetileg az Oroszországgal kapcsolatba hozható szárazföldi szállítmányozást is leállítja.

Az iparági vezetők bejelentése közvetlenül azután érkezett, hogy a szingapúri székhelyű Ocean Network Express és a német Hapag Lloyd minden kapcsolatot megszakított az oroszokkal. A nagyok lépése azt jelenti, hogy Oroszországot gyakorlatilag teljesen leválasztották a világ vezető konténerszállító vállalatairól.

A Nike esete remekül példázza, milyen hatásai lehetnek egy ilyen szankciónak.

Ne hagyd ki!