Bill Gates fekete zakóban, kék ingben és csíkos nyakkendőben vigyorog egy épület lépcsője előtt
Forrás: Shutterstock

Tettél újévi fogadalmat? Bill Gates más módszerre esküszik

Bill Gates szokásához híven 2021 végén is megosztotta gondolatait a mögöttünk álló évről, illetve arról, hogy mit vár a 2022-es esztendőtől. Írásában-immáron sokadszor- kifejtette, hogy egyáltalán nem szereti az újévi fogadalmakat. Az üzletember egy teljesen másfajta módszerre esküszik.


Önreflexió

Bill Gates hét hosszú fejezetre osztotta fel 2021-es évzáró blogposztját. Az utolsó fejezetet az alábbi mondatokkal kezdte:

Soha nem volt rám jellemző, hogy újévi fogadalmakat tegyek. Nincs konkrét célom 2022-re […]. De remélem, hogy a következő év sokkal rendezettebb lesz, mint a mostani.

A 66 éves milliárdos 2018-ban bővebben is írt újévi szokásairól. Kifejtette, hogy ahelyett, hogy grandiózus célokat tűzne ki, egy sor kérdést tesz fel magának, amelyek alapján átgondolja a mögötte álló évet, és önreflexiót végez mind a munkájával, mind a magánéletével kapcsolatban.

Mit rontott el az elmúlt évben? Mit csinált jól? Miért reménykedik a következő 365 napban? Ezek a kérdések segítenek neki meghatározni, hogy min kellene változtatnia, illetve, hogy milyen dolgokat szeretne megvalósítani az új esztendőben.

Kifejtette, hogy ahogy öregszik, az év végi kérdései úgy válnak egyre személyesebbé:

  • Elég időt szenteltem a családomnak?
  • Tanultam valami új dolgot?
  • Új barátságokat alakítottam ki, és elmélyítettem a régieket?
Ezek nevetségesek lettek volna 25 éves koromban, de ahogy öregszem, egyre több értelmet hordoznak magukban

-írta Gates 2018-as bejegyzésében.

Tudományos megerősítés

Gates meglehetősen mozgalmas évet tudhat maga mögött. Rengeteg pénzzel finanszírozta a koronavírus elleni oltáson dolgozó kutatókat, aktívan küzdött az éghajlatváltozás ellen, 27 év után elvált feleségétől, Melindától, férjhez adta a lányát, és még a konteósokkal is meggyűlt a baja, akik azt állították, hogy mikrocsipeket akar az emberekbe ültetni a vakcinákkal. Nem csoda, hogy egy rendezettebb évről ábrándozik.

Érdekességképp megjegyezzük, hogy az ex felesége is hasonlóan gondolkodik a fogadalmakról. Melinda minden év elején kiválaszt egy szót, amely meghatározza az előtte álló év alaphangulatát. Mint mondta, ez a fajta megközelítés számára azért vált be, mert nem egy radikális változásról van szó, hanem szépen fokozatosan az adott hangulathoz igazítja a gondolkodásmódját. Néhány évvel ezelőtt például a „kedves” szót választotta.

Joseph J. Luciani klinikai pszichológus szerint Bill és Melinda is jól gondolkodik a fogadalmakról. A szakember kifejtette, hogy az emberek 80 százaléka legkésőbb február második hetében elengedi az újévi fogadalmait.

A grandiózus célokat és az eredményorientált gondolkodásmódot sokkal nehezebb elérni, mint a „kis sikereket” és a folyamatorientált gondolkodásmódot. Önfegyelemmel nem születünk, hanem kialakítjuk azt. Akárcsak egy izmot, úgy az önfegyelmünket is különböző kihívásokkal kell fejlesztenünk

-indokolta véleményét a pszichológus.

Bill Gates arra számít, hogy 2022-ben az emberek végre megtalálják helyüket a világjárvány által átalakított új világban.

Ne hagyd ki!