Egy felhős égben egy hózentrógeres fehér inges ember feje egy kalapos hőlégballonként tova száll
Fotó: Shutterstock

Tompa vagy? Ez a három praktika segít élesre csiszolni az elméd

A kreativitás olyan, mint egy izom. Minél többet gyúrsz rá, annál könnyebben fogsz előállni innovatív ötletekkel és megoldásokkal. Az agyad felturbózásának kulcsa az, hogy megtanítod, hogyan vegye észre a lehetőségeket. Cikkünkben bemutatunk három praktikát, amelyeket a Stanford Egyetem egyik oktatója, Sarah Stein Greenberg oszt meg előadásain diákjaival.


Másolás

Amikor egy új megközelítést akarsz alkalmazni egy régi problémához, a másolás, vagy ahogyan a szakember nevezi, árnyékolás segít abban, hogy egy szituációt az előítéleteis korlátai nélkül figyelj meg.

Kezdd azzal, hogy kiválasztasz valakit, akinek meg akarod érteni, meg akarod ismerni a tapasztalatait. Ha ez megvan, akkor kérd meg, hogy végig követhesd egy napját. Ha belemegy, akkor kísérd el, ahová csak lehet, és csinálj meg mindent, amit ő is csinál.

Benne van a pakliban, hogy egy olyan ember megismerése lobbantja be a kreativitásodat, akiről azt hitted, hogy az égvilágon semmit nem segíthet neked. Lehet, hogy az irodaház karbantartója jelenti a megoldást, aki ismeri a közösség rejtett igényeit. Vagy valaki, aki most kezdett el dolgozni a cégednél, és elfogulatlanul áll hozzá a vállalathoz.

A nap végén gondold át a tapasztalataidat, és tedd fel magadnak az alábbi kérdéseket:

 • Mi volt a nap legemlékezetesebb élménye? Miért?
 • Mi lepett meg?
 • Mi örvendeztetett meg?
 • Mennyiben tért el a tapasztalatod az elvárásaidtól?
 • Mit fedeztél fel, ami összefügg a céljaiddal?
 • Mit tehetsz annak érdekében, hogy hogy többet tudj meg az új meglátásairól?

Láss

Ebben a pillanatban is, ahogy olvasod ezt a cikket, hihetetlen mennyiségű adatot dolgoz fel az agyad. A túlterhelés elkerülése érdekében az elméd folyamatosan azon van, hogy szortírozza, megszűrje az információáradatot. A fejlődésed kulcsa az, hogy megtanuld kezelni, mit szűr ki az agyad, és mit nem. Ha képes leszel irányítani a „filtert", akkor olyan dolgokat fogsz észrevenni, ami mások figyelmét normál esetben elkerüli.

Az edzésterv:

Keress egy fotót. Lehetőleg egy olyat, ami a mindennapi élet egyik hétköznapi pillanatát örökítette meg. Fontos, hogy sok minden történjen a képen. Legyen rajta több különböző tárgy, eszköz, ember. Továbbá ne legyen egyértelmű, hogy pontosan mi is történik a fotón.

Ha ez megvan, válaszolj az alábbi kérdésekre:

 • Mi történik a képen?
 • Mit látsz, ami miatt ezt mondod?
 • Mit látsz még?
 • Mit látsz, ami miatt ezt mondod?

És így tovább, és így tovább. Ismételgesd a kérdéséket újra és újra. Hetente néhányszor végezd el ezt a gyakorlatot. A rendszeres gyakorlás segít megérteni, hogy milyen sok összetevője van a mindennapi életnek. A háttérben meghúzódó részletek teszik igazán színessé és érdekessé a világot. Ezt a különleges érzést és sokszínűséget kell megtanulnod átvinni a kreatív munkádba.

Tanulmányozd a létező megoldásokat

Az eredetiség csodálatos dolog, de nem zárja ki azt, hogy mások ötleteire építs. Ráadásul, ha elszigetelten próbálsz új koncepciókat kitalálni, belefuthatsz abba a hibába, hogy a tájékozatlanságod miatt egy olyan ötletettel állsz elő, amit valaki már jóval előtted ellőtt. Fogalmazd meg a problémádat, majd gondold át, mások hogyan küzdöttek meg egy hasonló helyzettel! A legjobb az, ha a probléma jellege azonos, a körülmények viszont különböznek. Egy példa:

Tegyük fel, hogy szülőként olyan módszereket próbálsz kidolgozni, amelyekkel rábírhatod a gyermekedet, hogy figyeljen, koncentráljon a tanóráin. Mi a feledat? A monotonitás, az unalom és a külső zavaró tényezők kizárása. Milyen más területeken jelentkeznek hasonló problémák? Hacsak nem egy megszállott fitnesz-rajongó vagy, remek példa erre az edzés.

Ha sikerült azonosítani a „rokonterületet", végezz kutatást, mások hogyan birkóztak meg azokkal a problémákkal, amelyekkel épp te is küzdesz. Ha sikerült beazonosítani a megoldásokat, tedd fel az alábbi kérdéseket:

 • Miért működött az adott megoldás?
 • Kinek működött a megoldás?
 • Honnan tudod, hogy működött?
 • Hogyan változtak meg az emberek, mire képesek, amire korábban nem?

A tanulságokat használd kiindulópontként, hogy új megközelítéssel ugorj neki a probléma orvoslásának. Formáld át mások tapasztalatait úgy, hogy illeszkedjenek a te szituációdhoz.

A szakember szerint a kreativitás remekül fejleszthető ezekkel a gyakorlatokkal, a kulcs a gyakorlásban rejlik.

The Conversation

Ne hagyd ki!