Lady Gaga fehér ruhában, szőke hajjal, mosolyogva tündököl egy díjátadó gálán egy piros-fehér molinó előtt
Fotó: Shutterstock

Hallottál a harmadik ajtóról? Lady Gaga, Gates, Buffett is így lett sikeres

Első hallásra azt hinnénk, hogy Warren Buffett-ban, Bill Gates-ben és Lady Gagában nincs semmi hasonlóság. És bár a külsőségeket tekintve ez igaz lehet, a belső értékeiket, módszereiket és ambíciójukat tekintve már nem állja meg a helyét az állítás. Sikereik titka bárkinek beválhat. Nézzük, miről van szó!


A harmadik ajtó

Valószínűleg kevés emberben merült fel, hogy közös pontokat keressen egy világhírű énekesnő és két szupergazdag üzletember között. Alex Banayan, egy nagysikerű bestseller szerzője ezek közé az emberek közé tartozik. Munkája során többezer órát töltött életrajzok elemzésével, illetve számos ultrasikeres embert interjúvolt meg a könyvéhez. Bár nem a siker titkát kereste, rájött, hogy minden interjúalanya úgy tekintett az életre, a sikerre és az üzletre, mint egy éjszakai klubra.

Egy éjszakai klubban három bejárat van. Az első, ahol a hétköznapi emberek kígyózó sorokban várják, hogy bejussanak. A második a VIP bejáró, itt közlekednek a milliárdosok és a hírességek.

De van egy harmadik ajtó. Ez az a bejárat, amit úgy találsz meg, ha kiugrasz a sorból, körberohanod az épületet, feltöröd a személyzeti bejárat zárját, vagy bemászol az ablakon, majd a konyhán keresztül átvergődöd magad mindenkin, és végül áttáncolod az éjszakát. Cikkünk három főszereplője a harmadik bejáraton keresztül érte el a sikereket.

Bill Gates

Bill Gates 19 éves volt, amikor a Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS) elektronikai vállalat kiadta a világ első miniszámítógép-készletét. Gates és a legjobb barátja, Paul Allen levelet írt az MITS alapítójának, amelyben felajánlották szoftverüket a számítógéphez. Amikor nem érkezett válasz, úgy döntöttek, felhívják az alapítót.

Két probléma volt. Mindketten rettegtek a telefonálástól, és valójában semmilyen szoftverrel nem rendelkeztek, amit eladhattak volna. Megegyeztek, hogy Gates telefonál úgy, hogy valójában Allennek adja ki magát. Meglepetésükre felvették a telefont és behívták őket a cég irodájába. Végül a két tehetséges barát nyolc hét alatt összerakta az ígért szoftvert, és leszerződtek az MITS-szel. Így ütötték nyélbe az első üzletüket.

Bár mindketten rendkívül tehetséges programozók voltak, semmire nem vitték volna, ha nem győzik le félelmeiket, és hívják fel az alapítót. A jövőd záloga a kezedben van, kérdés, hogy hajlandó vagy-e felemelni a kagylót?

Tedd fel a kérdést: mi az a dolog, amit félsz megtenni, de tudod, hogy pozitív irányba terelné karriered? Ki tudsz szakítani a napirendedből egy órát arra, hogy leküzd a félelmeidet, vagy stílusosan mondva, felemeld a kagylót? Ha igen, csináld.

Warren Buffett

Amikor Warren Buffett végzett az egyetemen, tőzsdeügynökként kezdte el karrierjét. A gondok akkor kezdődtek, amikor egyetlen üzletember sem akart találkozni vele, minden megkeresését egyből elutasították. Ez annyira nem is meglepő, hiszen a vagyonos emberek nem akarták egy fiatal srácra bízni a pénzüket, aki részvényeket próbált eladni nekik.

Buffett változtatott a hozzáállásán. Kapcsolatfelvételei során nem a részvényértékesítésre fókuszált, hanem azt éreztette az üzletemberekkel, hogy segítségével rengeteg pénzt takaríthatnak meg az adóoptimalizálásnak köszönhetően. Ennyi elég is volt, hogy beinduljon a bolt.

A tanulság az, hogy csak azért, mert elutasítanak, még nem biztos, hogy nem akarnak találkozni veled. Csupán rá kell jönnöd, mi az, amire szükségük van, amit potenciálisan el tudsz adni nekik. Ha ez megvan, akkor garantált a sikered.

Lady Gaga

Amikor Lady Gaga próbálta beindítani énekesnői karrierjét New York City-ben, úgy tűnt, hogy a lehetetlenre vállalkozik. Mivel akkoriban teljesen ismeretlen volt, szinte egyetlen fellépést sem tudott összehozni. Úgy döntött, kezébe veszi a karrierjét.

Pincérnőként keresett pénzét arra költötte, hogy plakátokat nyomtasson ki saját magáról, amelyeket olyan bárok és klubok elé ragasztott fel, ahol énekelni szeretett volna. Láss csodát, a rendezvényszervezők egyik napról a másikra elkezdtek érdeklődni iránta. Továbbra is nehéz helyzetben volt, ugyanis amikor jobb fellépési időpontokról akart tárgyalni, ismét süket fülekre talált. Úgy orvosolta a problémát, hogy felhívta a bárokat, és Lady Gaga menedzserének adta ki magát. Az eredmény? Sikerült lefoglalnia a legjobb időpontokat.

Gaga példája remekül mutatja, hogy nem érdemes arra várni, hogy valaki egyik napról a másikra felismerje a benned rejlő tehetséget. Légy a magad menedzsere! Légy a saját sajtósod! Ne várj arra, hogy kiválasszanak. Inkább válaszd te saját magadat. Ha lenne egy világszínvonalú menedzsered, aki a karriered előmozdítására összpontosít, mi lenne a legnagyobb dolog, amit kérnél tőle? Mi akadályoz meg abban, hogy te magad csináld?

Alex Banayan számos más példát is részletesen bemutat könyvében. Ha kíváncsiak vagytok a továbbiakra, a „The Third Door: The Wild Quest to Uncover How the World's Most Successful People Launched Their Career" című művet keressétek.

Ne hagyd ki!