A Microsoft logója egy irodaház ablakain
Fotó: Shutterstock

Elcsábította a Microsoft a legértékesebb cég kulcsemberét

A szakember érkezése azt jelzi, hogy a Microsoft gőzerővel azon dolgozik, hogy megszabaduljon beszállítóitól.


Komoly erősítés

A Bloomberg értesülései szerint a szoftveróriás egy igazi iparági veteránt csábított el az Apple-től. Mike Filippóról van szó, aki 1996-ban processzor-tervezőként kezdte pályafutását az AMD félvezetőgyártónál. Filippo az elmúlt években az Intel és az egyesült királyságbeli Arm Holdings chipgyártóknál is megfordult, majd 2019-ben csatlakozott az Apple-höz.

A Microsoft jelenlegi üzletpolitikájában kiemelt szerepe van a felhőalapú számítástechnikai eszközöknek és szolgáltatásoknak, a cég azonban nagymértékben függ az Intelhez és az Advanced Micro Devices-hoz hasonló félvezető-beszállítóktól. Rövidtávú célja, hogy felgyorsítsa és lfejlessze a házon belüli processzorok gyártási folyamatait, így kevésbé kellene támaszkodnia a külső beszállítókra. Mike Filippónak oroszlánszerepe lesz az említett célok megvalósításában.

A felhő a jövő?

A Microsoft lépése megalapozott, hiszen az elmúlt években rengeteget fejlődött a felhőalapú technológia, amellyel párhuzamosan kiélezett verseny alakult ki a legnagyobb szolgáltatók között. A Microsoft, az Amazon, a Google és a hozzájuk hasonló cégek kormányzati és magánszektori gigamegrendelésekért küzdenek, aki pedig nem tudja tartani a tempót, komoly hátrányba kerülhet riválisaival szemben.

Éppen ezért a Microsoft egykori kereskedelmi igazgatója, Ben Slivka úgy véli, eljött az ideje, hogy a cég eladja az Office és a Windows márkáit, és minden energiáját a felhőszolgáltatásokba fektesse.

Slivka véleménye érthető, rengeteg szakértő azonban ellenzi az általa javasolt lépést, ugyanis a két divízió eladásával két piacvezető pozíciót és óriási profitot veszítene a Microsoft.

Mindenesetre a Microsoftról köztudott, hogy nem érzelgősködik, ha úgy ítéli meg, hogy valamely ágazata felett eljárt az idő. A közelmúltban 350 millió dollárért megvált a Nokiától, a Bing térképalkalmazást pedig eladta az Ubernek.

Ne hagyd ki!