Egyre veszteségesebb a Disney
Fotó: Shutterstock

Pénzt csinálna egyes tartalmaiból a Disney

A Disney igyekezett a saját tartalmait csak a Disney+ és a Hulu streamingszolgáltatóknál elérhetővé tenni. Azonban egyre veszteségesebb lehet a cég. Úgy javíthatnak a költségvetésükön, hogy a filmiekhez és a sorozataikhoz kapcsolódó jogokat adhatnak el rivális szolgáltatóknak.


Riválisai segíthetnek a Disney költségvetésén

Eladhatja néhány filmjének és sorozatának bizonyos jogait a Walt Disney Company más szolgáltatóknak azért, hogy javítson a költségvetése állapotán. A hwsw megjegyzi, nagy a nyomás a vállalaton, mivel egyre veszteségesebben működik. Az előző negyedévi közvetlen fogyasztói működési veszteségük 1,5 milliárd dollár volt. Viszonyításképpen nagyjából ennyi pénzt öntöttek eddig a Disney+ és a Huluba streamingszolgáltatóikba.

Korábban más szolgáltatók is hasonló megoldáshoz nyúltak, hogy javítsanak a gazdasági mutatóikon. Például Warner Bros. Discovery nemrég jelentette be, hogy költségcsökkentési okokból a konkurens Tubi és a Roku platformoknak adja el egyes HBO Max tartalmak jogait.

Egyébként a Disney számos műsora a Disney+ 2019-es indulása előtt a Netflixen is nézhető volt. Felkerültek például olyan Marvel tévéműsorok, mint a Daredevil vagy a Jessica Jones. A Bloomberg megjegyzi, lényeges kérdés, hogy a jövőben mely tartalmakat foghatja kevésbé a szolgáltató. A legnagyobb vonzerejét jelentő Marvel és Star Wars tartalomcsomagok megosztása nem valószínű, hiszen azokra a versenyképességük alapjai lehetnek a jövőben is. Ezért leginkább olyan reality show-k, mint a Kardashians, esetleg a Simpson-család jöhetnek szóba.

Új szolgáltató kerülhetett az amerikai streamingpiac élére

Egyébként nagy fordulat lehetett a streamingpiacon a közelmúltban. Az Amazonhoz tartozó Prime Video letaszíthatta a trónjáról a Netflixet az előfizetők számát tekintve az Egyesült Államokban a Parks Associates piackutató statisztikái alapján. A korábbi méréseken mindig stabilan vezetett a Netflix. Év végén fordulhatott elő először, hogy nem a csúcson végzett.

Pontos adatokat a Parks Associates nem közölt, azonban a Deadline megjegyzi, hogy a Netflix előfizetőinek a száma jóideje stagnál, sőt néhány hónapja csökkent az Egyesült Államokban és Kanadában, így összesen 73,4 millió körül alakulhat jelenleg a két országban összesen.

Viszont az Amazon nagyot szakíthatott A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi sorozatával, hiszen jelentős húzócíme volt a szolgáltató nézettségi adatainak, és több mint 100 millió Prime-előfizető látta világszerte. Azonban nem publikusak a cég pontos amerikai előfizetői adati.

Nemzetközi összevetésben továbbra is a Netflix vezet az Amazon Prime előtt. Az előbbi mintegy 223 millió előfizetővel, amíg az utóbbi valamivel több mint 200 millióval rendelkezik.

Ne hagyd ki!