Egy karórás ember a kezében tartja az okostelefonját, amelyen az Instagram applikációja tölt
Fotó: Unsplash

Nem biztos, hogy a fiatalok örülni fognak az Instagram újításának

Az Instagram vezérigazgatója számos újítást jelentett be egy blogposztban. A tinédzserek a jövőben könnyebben menedzselhetik, hogy mennyi időt töltenek a platformon, míg a szülők szigorúbban ellenőrizhetik, hogy gyermekük mit csinál az Instán.


Fontos fejlesztés

Az elmúlt hónapokban törvényhozók és felhasználók egyaránt rengeteget kritizálták az Instagramot, mondván, hogy a platform rendkívül negatívan hat a fiatalok mentális egészségére és testképére. A képmegosztó ezekre a problémákra reagál új funkcióival.

A tinédzserek immáron időkorlátokat állíthatnak be saját maguknak, amelyek leteltével az app figyelmezteti őket, hogy ideje hanyagolni az Instát és pihenni egy kicsit. Továbbá a szülők pontos adatokat kaphatnak arról, hogy gyermekük mennyi időt tölt a közösségi appon, valamint korlátozhatják, hogy a fiatalok naponta hány órát lóghatnak az Instán.

Bár a szolgáltatás használata opcionális, az app ettől függetlenül rendszeresen figyelmeztetéseket fog küldeni a kiskorúaknak, hogy állítsanak be maguknak időkorlátokat. Emellett olyan tanácsokkal is ellátja őket, amelyek segítenek az önreflexióban és mentális egészség javításában.

Ha minden a tervek szerint halad, akkor 2022 márciusában egy olyan szolgáltatás is bevezetésre kerül, amelynek köszönhetően a szülők pontosan láthatják, hogy gyermekeik mikor és milyen Instagram-fiókot jelentenek a vállalatnak.

Többfrontos támadás

Az említett újítások mellett januártól a felhasználóknak arra is lehetőségük lesz, hogy időrendi listába szedve megtekinthessék, mikor milyen bejegyzéseket osztottak meg, milyen posztokra reagáltak, és miket kommenteltek. A funkció segítségével ki lehet jelölni és tömegesen ki lehet törölni az említett tartalmakat, tevékenységeket. Ezáltal könnyebben kezelhetik a digitális lábnyomukat.

Továbbá ezentúl a felhasználók nem jelölhetik meg posztjaikban azokat a kiskorúakat, akik nem követik a fiókjukat.

Itt még mindig nincs vége, ugyanis az Insta figyelni fogja, hogy a tinik milyen tartalmakat böngésznek, és ha azt veszi észre, hogy hosszú ideje ugyanabban a témakörben kutakodnak, akkor noszogatni fogja őket arra, hogy más területek iránt is érdeklődjenek.

Gyanús időzítés

A bírálatcunami akkor zúdult az Instagramra, amikor kiderült, hogy az anyavállalata, a Meta több tanulmányt is végzett az app fiatalokra gyakorolt hatásáról. Aggasztó eredmények születtek, de a Meta túl sok mindent nem tett a probléma megoldásáért. Három éven keresztül vizsgálta, hogy a tulajdonában lévő Instagram milyen hatással van a tinédzserek mentális egészségére és önképére. A kutatásból kiderült, hogy az Instagram a tinédzser korú lányokra jelenti a legnagyobb veszélyt, de a fiatal fiúknál is kimutathatók az appra visszavezethető mentális problémák és szuicid gondolatok.

A minden társadalmi és korcsoportra kiterjedő vizsgálatok rámutattak, hogy:

  • a tinilányok 32 százaléka arról számolt be, hogy amikor rosszul érezték magukat a testükkel kapcsolatba, az Instagram tovább rontotta a testképüket
  • az amerikai fiatal fiúk 14 százalékának rontotta a testképét az Instagram
  • az öngyilkos gondolatokkal küzdő brit tinédzserek 13 százaléka, míg az amerikaiak 6 százaléka vezette vissza az Instagramra a mentális problémáit

A Meta arra a következtetésre jutott, hogy a tinik túlnyomó többségét nem befolyásolja negatívan az alkalmazás. Mark Zuckerberg a májusi kongresszusi meghallgatásán azt mondta, nem tartja meggyőzőnek a kutatást.

Az új funkciókat Adam Mosseri, az Instagram vezérigazgatója jelentette be egy blogposztban, egy nappal az előtt, hogy az amerikai szenátorok meghallgatták az internetes biztonsággal kapcsolatos vizsgálatban.

Ne hagyd ki!