Cardano, Ada, Ethereum, Bitcoin kriptovaluták élükre állítva egy laptopon, amely felett egy ember a kezében tartja az okostelefonját
Fotó: Shutterstock

A kockázati tőkések imádják a kriptovalutákat, mutatjuk, miért

A PitchBook Data gazdasági társaság adatai szerint idén minden eddiginél több pénzt fektettek a kockázati tőkések a kriptovaluták piacába-írja a Bloomberg.


Játékok, fintech cégek

A hírportál értesülései szerint a befektetők idén több mint 30 milliárd dollárt, átszámítva nagyjából 9750 milliárd forintot pumpáltak a kriptovalutákba és a kriptoeszközökhöz köthető vállalatokba. Ez csaknem négyszeres növekedést jelent a 2018-ban elkönyvelt nyolcmilliárd dollárhoz képest.

A kockázati tőke jelentős része – körülbelül 7,2 milliárd dollár – egyesült államokbeli társaságoktól érkezett.

Kifejezetten népszerűnek számítottak a játék alapú kriptocégek és a decentralizált pénzügyi szolgáltatók.

A Sky Mavis játékfejlesztő vállalat például 150 millió dolláros tőkéhez jutott idén, amellyel piaci értéke már meghaladta a hárommilliárd dollárt. A Sky Mavis fejleszti a kirobbanóan népszerű, NFT-alapú videojátékot, az Axie Infinity-t. Ez egy olyan stratégiai játék, amelyben kriptovalutákat nyerhetnek a felhasználók. Az Axie-val naponta több mint kétmillióan játszanak.

Érdemes megemlíteni a CryptoKitties videojáték mögött álló DapperLabs nevű NFT-platformot is, amely márciusban 305 millió dollárnyi tőkét vont be, piaci értéke pedig meghaladta a 2,6 milliárd dollárt.

Novemberben a magát csak a „kriptovaluták PayPal-jának” nevező Moonpay fintech cég több mint félmilliárd dollárnyi kockázati tőkéhez jutott, amelynek köszönhetően piaci értéke átlépte a 3,4 milliár dollárt.

Beindultak a tőkések

Bár a kripto-befektetések is figyelemre méltóak, érdemes a teljes piacot is megvizsgálni. Noha az idei év negyedik negyedéves adatai még hiányoznak, máris kijelenthetjük, hogy a történelem eddigi legpörgősebb évét tudhatják maguk mögött a kockázati tőkések. Jól indult a 2021-es év, ugyanis rögtön az első pénzügyi negyedévben rekord született: globálisan összesen 135 milliárd dollárnyi tőke áramlott a világ legkülönbözőbb vállalataihoz január és március között. Ez volt az első alkalom, hogy a befektetők egy negyedévben átlépjék a 100 milliárd dolláros lélektani határt.

Úgy tűnik, a tőkések vérszemet kaptak, ugyanis a soron következő pénzügyi időszakok rendre túlteljesítették a márciusban feljegyzett eredményeket:

  • a második negyedévben 159,
  • a harmadik negyedévben pedig 160 milliárd dollárt fektettek be az üzletemberek az ígéretes cégekbe.

A korai, jellemzően magvető időszakokban kötött üzletek átlagos értéke az elmúlt három évben megháromszorozódott, idén elérte az 50 millió dollárt. A legtöbb pénz a technológiai szektorban kötött ki. A finanszírozásoknak köszönhetően 2021-ben több mint 480 startuppal gyarapodott az unikornisok klubja. Ezek azok a cégek, amelyek piaci értéke meghaladja az egymilliárd dollárt. Viszonyításképp az idei második negyedévben több unikornis „született”, mint tavaly összesen.

Ne hagyd ki!