Bitcoin digitális fizetőeszköz kriptovaluta
Fotó: Shutterstock

Meglepő, de ezekben az országokban megy nagyot a kriptovaluta

A kriptovaluta tulajdonosok csaknem fele első vásárló volt tavaly az Egyesült Államokban, Dél-Amerikában és az Ázsiai-csendes-óceáni térségben.Az amerikai kriptovaluta váltó, a Gemini húsz országban, harmincezer ember megkérdezésével 2021 novembere és 2022 februárja között végzett felmérést. Ebből kiderült, hogy a tavalyi év nagy kiugrás volt a kriptovaluta történetében, különösen azokban az országokban, amelyekben az infláció rágni kezdte a nemzeti fizetőeszközt.

Ígéretes befektetés?

Brazília és Indonézia vezeti a kriptokedvelő országok listáját. A Gemini felmérése szerint az ott megkérdezettek 41 százaléka nyilatkozott úgy, hogy van kriptója. Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban ez az arány 20, illetve 18 százalék.

Azok, akik a tavalyi évben kriptovaluta tulajdonosoknak mondták magukat, úgy nyilatkoztak, hogy

azért vásároltak digitális fizetőeszközt, mert hosszú távon ígéretes befektetésnek tartják.

Azok, akiknek még nincs kriptovalutájuk, de olyan országokban élnek, ahol a nemzeti fizetőeszköz értéke romlani kezdett a dollárhoz képest, több mint ötszörös hajlandóságot mutatnak a kriptovásárlásra.

Ötven százalékos pénzromlás

A válaszadók mindössze 16 százaléka az Egyesült Államokban, és 15 százaléka Európában látta úgy, hogy a kriptovaluta védelmet nyújt az infláció ellen, míg Indonéziában és Indiában ez az arány 64 százalék volt.

Az indiai rúpia 17,5 százalékot veszített értékéből a dollárral szemben az elmúlt öt évben, az indonéz rúpia esetében pedig még ennél is rosszabb a helyzet:

50 százalékot romlott a dollárhoz képest 2011 és 2020 között.

Egyelőre nem tudni, hogy idén is folytatódik-e a kriptovaluták iránti fokozott érdeklődés. A legnépszerűbb kriptovaluta,

a bitcoin eladása új rekordot döntött novemberben 68 ezer dolláros forgalommal,

ami hozzájárult a kriptopiac 3 trillió dollárosra való felhízlalásához, a CoinGecko összesítése szerint. Ugyanakkor a bitcoin idén mindössze 34-44 ezer dollár körüli forgalmat bonyolított.

Ne hagyd ki!