Korábban bejött a többség véleménye a forint árfolyamának alakulásáról
Fotó: Shutterstock

Megkérdezték a magyarokat, hány forint lesz az euró, megmondták

A forint további gyengülésére számít a lakosság kétharmada. Közülük pedig azok vannak többségben, akik szerint a 450-es határt is átlépheti az árfolyam az euróval szemben.


Pesszimisták vagyunk 

Reprezentatív felmérést készített a lakosság körében a Pulzus Kutató arról, hogy hol lehet a forint árfolyama az euróval szemben az év végén. Az eredmény meglehetősen pesszimista képet mutat – írja a Napi.hu.

A válaszadók 43 százaléka szerint a magyar fizetőeszköz árfolyama átlépi a 450 forintot a közös európai pénzzel szemben az év végére. További 22 százalék szerint ugyan nem fogja elérni a 450-es szintet, viszont gyengülés várható.

A megkérdezettek csupán 35 százaléka volt ennél optimistább. Közülük 24 százalék vélekedett úgy, hogy a mostani értéke környéként maradhat a forint, azaz 390-410 között lehet az euró a következő szilveszterkor. 9 százalék számított arra, hogy kissé erősödni fog a magyar valuta és 360-380-as szintre kerülhet az euró-forint árfolyama. Csupán 2 százalék vélekedett úgy, hogy felszívja magát a forint és 360 alá izmosodhat az év végére.

Az elemző kevésbé borúlátó

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője optimistább volt a témában a napokban. Ő arról tájékoztatott, hogy a 400 forintos euróárfolyam olyan lélektani határ, amely fölötti szinttel a CIB tartósan nem számol. A szakértő véleménye az, hogy ősszel lesz megállapodás az Európai Unióval a helyreállítási alappal kapcsolatban, és az erősítheti a gazdaságot és a forintot is. Emellett az Magyar Nemzeti Bank is képes a tartós leértékelődés megakadályozására. A CIB ezért 365-385 forint közötti euró/forint árfolyammal kalkulál a következő hónapokra.

Bejött a lakosság korábbi számítása

A Pulzus Kutató tavaly decemberben is végzett hasonló felmérést a lakosság körében. Akkor a megkérdezettek 46 százalékának volt az a véleménye, hogy 2022 első hat hónapjában áttörheti az euró-forint árfolyam a 400-as szintet. A legnagyobb arányban is ezt várták a válaszadók, és a napokban igazuk is lett. Összességében pedig 86 százalékuk gondolta úgy, hogy az idei év felére, vagy a végére biztosan a 400-as szint fölé gyengül a magyar valuta.

Kinek átok, kinek áldás a gyenge forint?

Márciusban már járt 400 forint környékén az euró a pénzpiacokon. Akkor EBBEN az cikkünkben írtunk azokról, akik számára különösen előnyös vagy előnytelen lehet a magyar fizetőeszköz gyengesége. Íme, egy ki ízelítő a listáinkról:

Rosszul járnak

  • Akik külföldi nyaralásra készülnek.
  • Akik repülőjegyet készülnek venni.
  • Akik külföldről rendelnek bármilyen árucikket.
  • Akik a megtakarításaikat forintban tartják.

Jól járnak

  • Akik külföldön dolgoznak.
  • Akik itthon dolgoznak, de euróban, dollárban, vagy valamilyen erős valutában kapják a fizetésüket.
  • A hazai turizmus szereplői, hiszen az eddigieknél is vonzóbb célpont lehet a külföldiek számára Magyarország.
  • A hazai exportcégek.

A gyenge forint azonban minden termék drágulását okozhatja, amiért a kereskedő euróban fizet. Ráadásul, ha az itthon készült termékeknél a gyártás során van olyan alapanyag, amelyet külföldről kell behozni, a drágulás előbb-utóbb meg fog jelenni az árában.

The Conversation

Ne hagyd ki!