Egyetlen év alatt megfeleződött az államkötvények és részvények kedveltsége egy kutatás szerint
Fotó: Shutterstock

Íme! Ennyi embernek nincs félretett pénze

Jelentősen nőtt a megtakarítással nem rendelkezők aránya az utóbbi évben Magyarországon. Egyúttal megváltozott a különböző megtakarítási formák népszerűsége is.


Egyre kevesebb a megtakarítás

Reprezentatív kutatást végzett a BÁV Zálog a lakosság megtakarításaira vonatkozóan áprilisban, az eredményét pedig a mai napon publikálta. Eszerint egyetlen év alatt 9 százalékkal, 40 százalékra emelkedett azok aránya, akik nem rendelkeznek semmilyen pénzügyi tartalékkal.

A legtöbb megkérdezett esetében a meglévő megtakarítások csupán néhány hónapra elegendőek. A válaszadók közel 70 százaléka úgy érzi, hogy az áremelkedések jelentősen rontják anyagi helyzetüket, 10-ből 8 válaszadónál pedig a fizetés nem követi az infláció növekedési ütemét. Míg tavaly például a válaszadók 15 százaléka tervezett gépjárművásárlást, addig idén ez az arány már csupán 5 százalék volt

- áll a közleményben. A felmérés rámutatott arra is, hogy sokan újratervezik az idén a költségvetésüket, és elhalasztanak néhány nem létfontosságú kiadást.

Itt lehetnek a megtakarítások

A kutatás szerint megváltozott a megtakarítási formák népszerűsége is. A korábbiakhoz hasonlóan ugyan a megkérdezettek harmada készpénzben tartja a tartalékjait, azonban egyetlen év alatt megfeleződött az államkötvények és részvények kedveltsége, valamint 9 százalékkal 20 százalékra csökkent a bankbetéteket preferálók aránya.

A válaszadók közel ötöde rendelkezik azonban pénzzé tehető ékszerrel, esetleg értékes órával, műtárggyal, esetleg aranytömbbel. Ennek is tulajdonítható, hogy a félmillió forint alatti kölcsön felvételét tervezők 28 százaléka a zálogkölcsön lehetőségét is számításba vette.

Ennyivel drágultak a személyi kölcsönök

Néhány napja írtunk róla, hogy az MNB kamatemeléseinek hatására a személyi kölcsönök jelentősen megdrágultak tavaly óta, május elején újra több bank emelt a kamatjain. Ez különösen a kisebb összegű hiteleknél látszik, amelyeknek a teljes hiteldíj mutatója (THM) eleve magasabb.

A Bank360.hu kiszámolta, hogy mennyiért lehetett az idén és tavaly május elején ugyanakkora összegű és futamidejű személyi kölcsönt felvenni a 2021. májusi átlagbér, 275 600 forint rendszeres bankba utalását vállalva. A friss, május eleji kamatemelések nyomán 800 000 forint személyi hitelért legalább havi 17 233 forintos törlesztőt kell fizetnünk, és összesen 1 033 980 forintot visszafizetnünk. A kölcsönt a tavalyinál jóval magasabb, 11,13 százalékos THM-mel kapjuk a legjobb esetben is, de a kínálatban található 20 százalék közeli és afeletti THM-es hitel is.

Tavaly ugyanerre a hitelre a legolcsóbb ajánlat még 15 840 forintos havi törlesztőrészletet jelentett, 7,22 százalékos THM-mel. A teljes visszafizetendő összeg pedig 1 millió alatt maradva 956 371 forint volt. A tavalyi és az idei ajánlatok is fix kamatozásúak, tehát a példában szereplő ügyfélnek nem kellett elszenvednie a tavaly óta bekövetkező kamatemelések hatásait.

A hitelkalkulációk összehasonlításából látható, hogy a legkedvezőbb ajánlatok THM-je több mint a felével emelkedett, a legkisebb törlesztőrészlet 8,8 százalékkal volt magasabb, mint a tavalyi legkedvezőbb ajánlaté, összesen pedig a 800 ezer forintos hitel esetében minimum 77 639 forinttal kell többet visszafizetnünk, ha most vesszük fel.

Egy nagyobb, 3 millió forintos személyi kölcsön esetén, ha a tavalyi átlagbérrel számolunk, és 5 éves futamidőre veszünk fel 3 millió forintot, akkor 61 631 forint az elérhető legkisebb törlesztőrészlet, és 8,9 százalékos a hozzá tartozó THM. A teljes visszafizetendő összeg 3 697 860 forint lesz.

Ha a tavalyi átlagbért utaltuk a számlánkra 2021 májusában, 3 millió forintra 5 éves futamidővel 59 389 volt a legkedvezőbb törlesztőrészlet. 7,22 százalékot tett ki a THM, a teljes visszafizetendő összeg pedig 3 586 333 forint volt.


Ne hagyd ki!