A német katasztrófavédelemnek is köze lehetett az iparág felfutásához
Fotó: Shutterstock

Fényesen teljesít ez az ágazat  az energiaválságban

Nőtt a kereslet a hagyományos gyertyákra az energetikai problémák megjelenése óta. Németországban nagyjából negyedével ugrott meg a mécsesek és a díszgyertyák forgalma idén. Azonban a német katasztrófavédelemnek is köze lehetett a gyertyaipar felfutásához.


Válságálló lehet a gyertyaipar

A németországi Bauhausnál idén negyedével több mécsest és díszgyertyát adtak el, mint tavaly, de más cégeknél is hasonló a tapasztalat.

Úgy tűnik, egy bizonytalan tél előtt az emberek feltöltik a gyertyakészleteiket. (…) A családunk nyolc generáció óta dolgozik a gyertyaiparban, és úgy látjuk, a miénk egy nagyon válságrezisztens ágazat. Nehézségek idején az emberek különösen vágynak a gyertyaláng jelentette otthonosságra

idézi Ann-Kristin Müllert, az 1744-es alapításával a világ egyik legrégebbi gyertyakészítőjének számító Müller Kerzen vállalat vezérigazgatóját a G7.

Az energetikai problémák és a katasztrófavédelem is kedvezhetett az ágazatnak

Viszont a Guardian szerint az energiaválsággal kapcsolatos félelmek is közrejátszhattak a gyertyák keresletének a megugrásában. A Német Környezetvédelmi Hatóság arra kérte a németeket, hogy idén hanyagolják a karácsonyi fényárat a házuk díszítésekor. Viszont a gyertyák megoldást jelenthetnek erre a problémára, hiszen nem árammal működnek.

A németországi energetikai aggodalmakat egyébként a német katasztrófavédelem is erősíthette azzal, hogy közzétett egy videót Twitteren arról, mit kell tenni, ha nem lenne fűtés/áram a lakásban. Ebben az esetben gyertyák használatát javasolják világításra és fűtésre, ami szintén kedvezhetett a gyertyaiparnak.

Egyénként a német katasztrófavédelmi ajánlások szerint manapság érdemes tíz napra előre betárazni élelmiszerből. Jól jöhetnek gyertyák, mécsesek, gyufák, egy zseblámpa tartalékelemekkel, egy feltöltött power bank és egy tartalék akkumulátor is odahaza az energiaválság miatt. Azonban hozzáteszik, hogy országos és tartományi szinten is rendkívül kicsi az áramszünet valószínűsége. Kisebb áramkimaradásokkor több korrekciós lehetőség is a rendelkezésükre áll azért, hogy stabilizálják a hálózatot.

Jelentős infrastrukturális fejlesztések a gázszállításért Németországban

Németország energetikai biztonsága miatt nagyon hamar megépítették az alsó-szászországi Wilhelmshafenben azt a különleges mólót (a csatlakozó infrastruktúrával együtt), ahol ki fognak alakítani a németek egy úszó terminált, ami LNG (cseppfolyósított földgáz) fogadására lesz képes. Az LNG-terminál gyakorlatilag egy speciális hajó, amely visszaalakítja gázzá az Északi-tengeren tankerhajókon beérkező cseppfolyósított földgázszállítmányokat, majd a szárazföldi vezetékrendszerbe táplálja. A terminál decemberben érkezhet, az első tankereket pedig januárban fogadhatja a kikötő. A mostani beruházást hat hasonló fogja kövezni az országban.

Németország Európa legnagyobb gázfogyasztója. Korábban a gázfalhasználása mintegy felét oroszországi forrásokból fedezte. Azonban az ukrajnai háború kitörése után bizonytalanná vált az ország keleti gázellátása, ezért új alternatívák után nézett. Az egyik ilyen lehetősége a cseppfolyósított földgáz.

Már korábban elkészült az oroszországi Viborgot a németországi Greifswalddal a Balti-tenger alatt összekötő Északi Áramlat-2 gázvezeték, azonban az üzembe helyezését a német kormány felfüggesztette. A két országot közvetlenül összekötő Északi Áramlat-1 vezeték augusztus végi leállításával a szeptember volt az első olyan hónap 1972 óta, amikor nem érkezett Németországba földgáz közvetlenül Oroszországból.

Jelenleg teljes a németországi gáztározók feltöltöttsége, azaz a gázellátás a télre biztosított, de a cseppfolyósított földgáznak fontos szerepe lesz a jövőben. A következő teleken az ország gázenergiaellátásának legfontosabb oszlopát jelentheti a szakértők szerint. Az első számú LNG-beszerzési forrásuk eddig az Egyesült Államok volt, de a jövőben megnőhet Katar, az Egyesült Arab Emírségek, Ausztrália és Malajzia szerepe is a német LNG-kereskedelemben.

Ne hagyd ki!