Sárga gázvezeték dérrel lepett
Fotó: Shutterstock

A Shell-vezér az Európa előtt álló próbatételekről és telekről

Európában éveken át tartó energiakorlátozás kezdődhet az orosz földgázellátás csökkentése miatt – figyelmeztetett a Shell vezére.


A kontinensen rekordmagas gázárakkal, csökkenő gázkészletekkel, és az orosz gázszállítás további visszavágásával kell számolni, miután a Gazprom augusztus utolsó napjától három napra lezárja az Északi Áramlat csővezetéket karbantartás miatt.

Nem lesz egyszerű

Ben van Beurden, az energiaóriás vezetője hangsúlyozta, hogy a krízis során megmérettetik az európai uniós tagállamok közötti szolidaritás.

Nagyos is megeshet, hogy számos olyan telünk lesz, amikor megoldást kell találnunk a helyzetre hatékony takarékossággal, az energiafelhasználás korlátozásával, és nagyon-nagyon gyorsan kiépítendő új forrásokkal

- mondta a CEO. Ez egybecseng a belga miniszterelnök véleményével, aki szerint 5-10 energiaszegény telet kell átvészelnünk, itt írtunk róla.

A Shell feje hozzátette:

az, hogy ez egyszerű lesz, vagy már meg is oldódott, fantazmagóriák, amelyeket el kell felejtenünk.

Ezernégyszázszoros áremelkedés

Az európai áramárak idén kilőttek, miután a piacon az energiahordozók mennyisége csökkent.

A német alapterhelési, egy évre előrevetített, egyben az európai irányadó áramár

több mint 1400 (ezernégyszáz!) százalékkal magasabb,

mint a 2010 és 2020 közötti átlag.

Itt írtunk arról, hogy az európai áramár új rekordot ért el, az ára együtt mozog a gázéval, amely ellen több európai politikus is szót emelt.

A jelen állás szerint Európa recesszió előtt áll, legalábbis így vélik az UBS elemzői, de a gazdasági kilátások sokkal komorabb képet is mutathatnak, ha szükségessé válik a földgázfelhasználás korlátozása.

Közben a Gazprom látványosan égeti a földgázt a finn határnál, ami feltehetően az Európának szánt, de el nem juttatott mennyiség - itt írtunk róla.

Az orosz-ukrán konfliktusban Ukrajnát támogató országok függetlenedni próbálnak az orosz olajtól és gáztól. Oroszország, amely tavaly az Unió gázszükségletének 40 százalékát biztosította, csökkentette az Európába irányuló földgáz mennyiségét, miután az Unió embargót vetett ki az orosz olajra és szénre.

Ne hagyd ki!