Kiderül, hogy mi a különbség habzóbor, gyöngyözőbor és pezsgő között
Fotó: Shutterstock

Néhány hasznos információ a szilveszteri pezsgőzéshez

Szilveszterhez köthető a magyarországi pezsgőfogyasztás jelentős része, de egyre népszerűbb a pezsgő más időszakokban is. Összegyűjtöttünk néhány hasznos információt, amit érdemes tudnod az italról a hétvégi pezsgőzés apropóján.


Szilveszter előtt pezseg a pezsgőpiac

A magyarországi pezsgőfogyasztás meglehetősen szezonális. A pezsgők nagyjából 60 százaléka az év végén az ünnepi időszakban fogy. Egy régi hagyomány szerint azért jó szilveszter éjfélkor azonnal nekiállni a pezsgőzésnek, mert ha az év első perceiben elit italt fogyasztunk, szűkölködés helyett bőség vár ránk a következő 365 napon.

Magyarországon évente mintegy 200 ezer hektoliter pezsgőt állítanak elő, hazánk ezzel a világ 10-11. legnagyobb pezsgőgyártója - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Hozzáteszik, hogy a nemzetközi pezsgőpiac stabil növekedést mutat, mind az eladott mennyiség, mind az érték tekintetében. A borászati termékek közül ez a legdinamikusabban fejlődő kategória.

A pezsgőfogyasztás jellemzően ünnepekhez, születésnapokhoz, esküvőkhöz, családi eseményekhez kapcsolódik. Emellett az italnak helye van aperitifként vagy koktélok részeként, ezért egész évben keresett termék.

Hamvaiból támad fel a magyar pezsgőgyártás

A növekvő igényekhez mérten számos magyar pincészet bővítette kínálatát pezsgőkkel az elmúlt években. Régi trendet élesztenek ezzel újjá, hiszen Magyarországon a második világháború előtt 29 pezsgőüzem működött. Később a számuk lecsökkent, és a minőségi italok mennyisége is jelentősen visszaesett, hiszen tömegtermelésre álltak át az üzemek.

A szocializmus egyenlőségre törekvő évei ezt a tarka kínálatot egyszínűre festették. A pezsgőgyártás óriási mennyiségi növekedéstért el, de abban helye csak a gyors feldolgozású, olcsó tankpezsgőnek volt. A tradicionális pezsgőt, a pezsgőfogyasztás kultúráját, mint úri passziót, szerették volna az emberek gondolkodásából kitörölni

- nyilatkozta korábban Wlasitsch Andrea, a Garamvári Szőlőbirtok Vinarium Kft. ügyvezetője.

Hozzátette, hogy napjainkra sokat fejlődött a hazai pezsgőkészítés a borászati ágazaton belül. Különösen a prémiumszektorban, a tradicionális eljárással készülő italoknál jelentős a hazai verseny. Nagyjából 60 vállalkozásnak van pezsgő-előállítási engedélye manapság Magyarországon.

Mi a különbség habzóbor, gyöngyözőbor és pezsgő között?

Meg kell jegyezni, hogy nem minden szénsavas bort hívhatunk pezsgőnek. A pezsgők szénsavtartalma egy másodlagos, biológiai erjesztés során, természetes úton képződik. Gyártásuk módja szerint három alapvető kategóriát különböztetünk meg: a tradicionális pezsgőt, a Méthode transvasée eljárással készülő pezsgőt és a tankpezsgőt.

A habzóboroknál és a gyöngyözőboroknál mesterségesen kerül a szénsav a palackokba. A leglényegesebb különbség köztük, hogy az utóbbinál 2,5 bar alatti nyomás uralkodhat a palackban, amíg a habzóbornál legalább 3 bar.

Amíg gyöngyözőbort vagy habzóbort nagyon sokféle szőlőfajtából készítenek, addig pezsgőt leginkább chardonnay vagy pinot noir borszőlőfajtákból.

A pezsgő sikerének a titka

Korábban Márkus György, nemzetközileg ismert bor- és pezsgőkritikus is megszólalt – ha nem is a magyar, de - a francia pezsgők világsikere kapcsán.

Elmondta, hogy a pezsgő a legtöbb emberi beavatkozást igénylő bor. Elkészítéséhez szaktudás, technológiai háttér és pénz szükséges - nagyon sok pénz. Előfordulhat, hogy 25 évig a pincében pihennek seprőn a palackok, és utána kerülnek forgalomba. Addig azonban nem csak a bor áll a pincében, hanem a pénz is. Ezen kívül olyan borokra is szükség van, amelyekből a nem évjáratos pezsgők készülnek, ami egy plusz befektetést jelent.

Emellett a kiváló termőhely, a klíma, a talaj, az ültetvény fekvése, a szőlőfajták találkozása a termőhellyel és 320 év tapasztalat– ezek mind „együtt állnak” Champagne-ban és garantálják a kiemelkedő végeredményt. A siker tehát sokkal összetettebb kérdés annál, hogy milyen eljárással készítik el a pezsgőiket.

Ne hagyd ki!