Drágul az építőanyag, de lagalább lehet majd kapni
Fotó: Shutterstock

Építkezel? Van egy jó és egy rossz hírünk

Átlagosan 20 százalékkal drágulhatnak januártól az építőanyagok a gyártókat sújtó költségemelkedések miatt, de áruhiány most nem lesz - írja a Világgazdaság.


Ötödével drágábban

A hazai gyártók elkötelezettek a termelés fenntartása mellett, ezért nem tart a magyarországi építőanyaggyárak leállásától Tibor Dávid, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) Hazai Építőanyag-gyártó Tagozatának (HÉT) elnöke, ugyanakkor a lapnak elmondta: a hirtelen megnőtt energiaárak korrekciója a jelenlegi energiaárszinttel számolva költségvezérelt, 10–30 százalék közötti áremelést indokol az építőanyag-gyártásban. Tibor Dávid szerint ez szinte minden építőanyagot érint, az energiaintenzív területet kevésbé, a többit nagyobb mértékben.

Egy átlagosan 20 százalékos építőanyag-drágulás hatására nagyságrendileg 10 százalékkal kerül többe az építkezés és a felújítás.

Nincs megállás

A jövő évtől fokozatosan megjelenő, az energiaköltség indukálta áremelések előtt nem sokáig élvezhették a piaci szereplők az alapanyagok piaci korrekcióját. Egyik építési termék ára sem tudott visszatérni az egy vagy fél évvel korábbi szintre, ráadásul a bérköltségek, a csomagolási és a szállítási költségek is folyamatosan emelkedtek időközben.

Az építőanyag-gyártók az elmúlt években sokat költöttek energiahatékonysági és kapacitásbővítő beruházásokra, ám ilyen mértékű energiaár-emelkedésre senki sem készülhetett. Ezért a hazai gyártók azt tervezik, hogy közösen fordulnak a kormányzathoz a vállalati energiaárak megfékezését szorgalmazva az üzemanyagok hatósági árazásának mintájára. Azzal érvelnek, hogy az építőanyag-piacon közös érdek egy újabb krízishelyzet elkerülése, és a nagyarányú drágulás ilyen szituációhoz vezetne.

A korábbiaknál nagyobb mértékű áremelés ugyan a költségek megugrása miatt egyre valószínűbb, de Tibor Dávid felvásárlási lázra nem számít, mert noha a termelés teljes kapacitáson zajlik, raktárra senkinek sem volt lehetősége termelni az idén, így nincs mit felvásárolni.


Ne hagyd ki!