Sajtos, paradicsomos, gombás, sonkás pizzából kivágtak egy darabot, amelyet épp kiemelnek, hogy megegye valaki
Fotó: Shutterstock

Elon Musk űrmérnöke hamarosan megnyitja az első robot pizzériát

Benson Tsai egykori SpaceX mérnök irányításával a Stellar Pizza vállalat 2022 tavaszán megnyitja első, élvonalbeli technológiát és fejlett robotikát alkalmazó pizzázóját. Az étterem automatizált gépei szinte a semmiből öt perc alatt kész pizzát „varázsolnak”.


Szakértelemből nincs hiány

A dolog piaknatériája, hogy a Stellar Pizza csapata szinte kizárólag olyan szakemberekből áll, akik korábban Elon Musk űrvállalatánál dolgoztak. A gépeket és a technológiát az egykori űrmérnökök fejlesztették ki, míg az ízvilágot Ted Cizma, a SpaceX korábbi vezető séfje és a kulináris szolgáltatásokért felelős igazgatója alakította ki Noel Brohner nemzetközi pizza-tanácsadóval közösen. A cél egy megfizethető, gyorsan és nagy mennyiségben elkészíthető, kiváló minőségű pizza megalkotás volt.

A forradalmi pizzakészítő masina a nyers pizzatésztát és a friss feltéteket öt perc alatt tökéletesre süti. Megfelelő időzítéssel, teljes kapacitáson 45 másodpercenként képes friss pizzákat előállítani. A folyamat a következő:

  • a robotok először megformázzák a nyers pizzatészta-golyókat
  • ezt követően felkerül a tésztára a házi pizzaszósz és a friss feltét
  • végül a nyers pizzát behelyezik a négy magas hőmérsékletű, egyedi tervezésű sütő egyikébe, ahol tökéletesre sül

Fontos azonban megjegyezni, hogy az űrmérnökök egyelőre nem terveznek üzletet bérelni Los Angelesben, ezért egyelőre food truckokkal fogják járni az angyalok városát.

Így néz ki a pizza:

100 évnyi űrtudomány

A Stellar Pizza-t 2019-ben alapította Benson Tsai Brian Langone-nal és James Wahawisannal közösen. Mindhárman a SpaceX-et hagyták ott, hogy elmerüljenek a gasztronómiában. Tsai hat évet töltött el az elektromos járműiparban, egyebek között a Motiv Power Systems vállalat alapításában is részt vett, és a Lucid Motors-nál is megfordult. Továbbá öt évet töltött a SpaceX-nél, ahol fejlett akkumulátor rendszereket tervezett űrhajókhoz, rakétákhoz és műholdakoz. A mérnöki tudomány és különlegesen finom ételek iránti rajongása ösztönözte a Stellar Pizza megalapítására. A három mérnök mellett további 23 alkalmazottja van a cégnek, akik szintén megjárták Elon Musk vállalatát. Ha tapasztalataikat pizzatésztához hasonlóan összegyúrnánk, 100 évnyi rakétatudományt kapnánk eredményül.

Tsai tervei szerint a Los Angeles-i bevezetés után az egész országra kiterjesztik a különleges kulináris szolgáltatást.

Ne hagyd ki!