Jobb helyzetben lehetnek, akik rendszerint euróval egyenlítik ki a hotelszámláikat
Fotó: Shutterstock

Hány szálloda marad talpon? Így lehet túlélni

Minden jel arra mutat, hogy a nagyon megdrágulhatnak a magyarországi szálláshelyek a közeljövőben. Elszálltak a költségeik, a bezárások miatt csökkenhet a számuk, azonban eddig nem úgy tűnik, hogy hanyatlana a kereslet a szolgáltatásaikra.


Emelkednek a szállodák költségei

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének tiszteletbeli elnöke szerint a szállodák jelentős része zárhat be a rezsigondok miatt a télre. Egy részük novembertől nem fogad vendégeket, más egységek az ünnepek után januártól márciusig nem fognak üzemelni. Viszont ennél kényesebb téma és nagyobb kérdés, hogy hány szálloda marad végleg zárva.

A nagy energiakitettségű szállodák nagyon nehéz helyzetben vannak, különösen a wellnesshotelek és a régi, korszerűtlen szállodák. Utóbbiakat illetően nem csak a kisebb településekre korlátozódik a probléma, vagyis Budapesten ugyanúgy vannak energiapazarló szállodák. Ráadásul egy belvárosi szállodában még bonyolultabb is az energiakörnyezetet megváltoztatni

- nyilatkozta a szakember.

A legnagyobb is szünetet tart

Üzemszünet van az ország legnagyobb szállodájában, a Danubius Hotels csoporthoz tartozó Danubius Hotel Hungariában is, várhatóan február 28-áig. A döntést azzal indokolta a cég, hogy a 499 szobás hotelt a jelenlegi foglalási adatok alapján nehezen lehetne hatékonyan üzemeltetni a megemelkedett energiaárak mellett. Az adott időszakra foglalással rendelkező vendégeket a cégcsoport más budapesti szállodáiban szállásolják el.

Ekkora költségnövekedésről beszélhetünk

A G7 szerint vannak olyan hotelek, ahol ötszörösére nőttek a rezsidíjak. De ez csak az egyik tétel, amire sokkal többet kell költeniük, mint korábban. Az energia mellett rengeteget drágult az élelmiszer és a munkaerő is. Az előbbinél az árakat rögzítő hosszútávú szerződések miatt nem szembesülnek akkora áremelkedéssel, mint a lakosság, azonban magas, 25-30 százalékos az árszintnövekedés. A munkaerőnél nagyjából 10 százalék.

A szállodáknak most leginkább két lehetőségük marad, ha nem tudják tovább csökkenteni a kiadásaikat: megpróbálják áthárítani a megugró költségeket a vendégekre, vagy bezárnak a leghidegebb hónapokra. A szallas.hu adatai szerint október végéig a hotelek kevesebb mint 1 százaléka jelezte, hogy végleg lehúzza a rolót.

Jelentős drágulás jöhet

Jóval több szállás tarthat téli szünetet. Baldauf Csaba, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) elnöke szerint nehéz megjósolni, hogy hány egység tesz így, de nagyjából a 20-25 százalékuk zárhat be jövő év elején néhány hétre, hónapra.

Mindez viszont azt jelenti, hogy a nyitva maradó hoteleknél minden az áremelés irányába hat. A tovább működő szállodáknak muszáj áthárítaniuk legalább részben a megugró költségeket, ha nem akarnak hatalmas veszteséget felhalmozni, a kínálat szűkülése pedig erre egész biztosan enged is teret

- írja a portál.

A szakemberek szerint 20-30 százalékos drágulással lehet számolni a magyarországi szálláshelyeknél a következő hónapokban, ha valaki forinttal fizet a szolgáltatásaikért. A magyar valuta sokat gyengült az utóbbi időben az euróhoz képest. Azonban ha valaki az összeurópai fizetőeszközzel törlesztené a hotelszámláját, a tavalyi eurós árakhoz viszonyítva kisebb, nagyjából 10 százalékos áremeléssel kalkulálhat.

Ne hagyd ki!