A pizza ára is emelkedik, ha drágul a benzin a futár kocsijába
Fotó: Shutterstock

Üzemanyaghiány és drágább pizza – erre számítanak a szakértők

Több hazai töltőállomáson tapasztalható átmeneti üzemanyaghiány a napokban, azonban heteken át tarthat a készlethiány hazánkban. Akad szakember, aki éppen ezért az üzemanyagrendszer átalakítását javasolja.


Üzemanyaghiány a töltőállomásokon

Átmeneti készlethiány alakult ki több hazai benzinkúton a napokban. A Független Benzinkutak Szövetsége (FBSZ) szerint számos töltőállomáson léphet fel hasonló helyzet a következő hetekben is.

Nagyon jelentős áruhiány van a régióban, alapvetően gázolajból. Úgy számolunk, hogy heteken át problémás lehet az országban a gázolajellátás

- nyilatkozta Egri Gábor, a szervezet elnöke a RTL Híradójának.

Még kevesebb autóba tankolható ársapkás üzemanyag

Ahogyan arról mi is beszámoltunk, Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szombat délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a kormány csak a magántulajdonú gépjárművek, a taxik, valamint a mezőgazdasági erőgépek számára engedélyezi, hogy kedvezményes, literenkénti 480 forintos áron tankoljanak üzemanyagot. Az erről szóló rendelet a bejelentés után meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A rendelet szerint az üzemanyag nem hatósági áras termék akkor, ha azt:

  • külföldi rendszámú jármű
  • vagy személytaxi-szolgáltatást nyújtó jármű kivételével a jármű forgalmi engedélye szerint nem természetes személy által üzemeltetett jármű
  • vagy nem az üzemanyagtöltő állomáson töltött jármű

üzemanyagtankjának töltésére értékesítik. A döntés értelmében tehát a céges tulajdonban álló gépjárművek 2022. július 30-án déltől már kizárólag piaci áron tankolhatnak Magyarországon.

Jelentősen nőnek a vállalkozások üzemanyagköltségei

A kormány azt várja a rendelkezéstől, hogy visszaesik a kereslet az üzemanyagra. Egy pécsi ételkiszállító cég vezetője a témában elmondta, hogy ők nyolc kocsival hordják az élelmiszert a megrendelőknek. Az új rendelet szerint havi 400 ezer forinttal kell többet fizetniük a benzinért, ami miatt muszáj árat emelniük.

Kevesebbet nem fogunk tankolni, hiszen a pizzáknak ugyanúgy célba kell érniük. (…) Sejtettük, hogy lesz valami, ami az üzemanyagokkal kapcsolatos, de arra nem számítottunk, hogy ilyen hamar be fogják vezetni. Időnk még nem volt erre lépni, viszont sajnos a magánszemélyek fogják ennek a levét meginni, mert nekünk ugyanúgy mennünk kell, ezért valószínűleg a kiszállítás díját is fel kell emelnünk

- nyilatkozta Tóth András, a cég ügyvezetője.

Más megoldást javasol az FBSZ elnöke

Az FBSZ elnöke szerint más megoldással kellene kezelni az ellátási gondokat.

A megoldás egyértelműen az lenne, hogy az ársapkát el kellene törölni, és amit mi már többször javasoltunk, hogy szociális alapon kellene támogatni azokat az autósokat, akik rászorulnak

- mondta Egri Gábor.

A kormány azonban nem tervez további megszorításokat bevezetni a kutakon. A Mol adatai alapján arra számítanak, hogy ebben a formájában fenntartható lesz az üzemanyagrendszer.

A Mol kőolajfinomítójának leállása miatt várható ideiglenes augusztusi üzemanyaghiányról ITT olvashatsz bővebben.

Ne hagyd ki!