Korábban több nagy webáruház vezetett be hasonló szolgáltatást
Fotó: Shutterstock

Előfizetéses szolgáltatásokat indítanak a nagy webshopok

Előfizetéses szolgáltatást olyan nagy webáruházak indítottak korábban, mint például az Amazon vagy az Alza. Legújabban az eMAG próbálkozik a modellel. Ez utóbbinál egy éves díj befizetése esetén nem kell külön fizetni bizonyos termékek kiszállításáért.


Havidíjas szolgáltatásokkal próbálkoznak a webáruházak

Genius nevű előfizetéses hűségprogramot indít a Magyarországon is népszerű webáruház, az eMAG. Így növelnék a fogyasztóik elköteleződését.

Az előfizetés évente 4990 forintba kerül. Cserébe az eMAG bizonyos értékhatár feletti rendeléseknél ingyenes kiszállítást biztosít: csomagautomatásnál minimum 3990 forinttól, házhozszállításnál pedig legalább 8990-től. Azonban a kedvezmény csak a Genius jelvénnyel ellátott termékekre vonatkozik. Emellett az előfizetők a hetente frissülő exkluzív akciókhoz is hozzáférhetnek.

Azonban a hwsw megjegyzi, nem az eMAG az első nagy webáruház, amely előfizetéses modellel próbálkozik. Például az Amazonnak és az Alzának is van ilyen szolgáltatása. Ez utóbbinál 5990 forint az éves díj, de ennél nincs alsó értékhatár az ingyenes kiszállításnál. Emellett jogi személyek is élhetnek az előfizetéssel (az eMAG-nál csak természetes személyek).

Emberek százezreit ejtette át egy bűnbanda

Ha a webáruházaknál járunk: eddig mintegy 76 ezer hamis webshopot működtetett, azok segítségével pedig nagyjából 800 ezer felhasználó e-mail-címet és személyes adatait szerzete meg egy kínai bűnszervezet Európában, illetve az Egyesült Államokban az elmúlt években.

A Security Research Labs (SR Labs) német kiberbiztonsági cég, valamint a Guardian szerint a csalók franchise-szerű rendszerben működtek, ahol a központi csapat volt felelős a technikai háttérért, a partnereik pedig a webshopok napi működését irányították. Az álüzletek olyan ismert márkák termékeit kínálták, mint például a Dior, a Nike és a Prada, de a megvásárolt árut ritkán szállították ki.

Az elmúlt három évben a bűnszervezet több mint egymillió megrendelést "feldolgozott" és körülbelül 50 millió eurót zsákmányolt.

Nagyon úgy tűnik, a csalássorozat a kínai Fucsien tartományból indult. A bűnszervezet tagjait pedig mindmáig kínai bankokon keresztül fizetik.

A helyzetet rontja, hogy a szakemberek szerint nagyjából 22 500 álwebáruház manapság is aktív.

Emiatt is érdemes olyan jól ismert webshopokból rendelni, mint például az Alza vagy az eMag.

Ne hagyd ki!