Egy egydolláros bankjegy egy zongora billentyűi között, kiderült, mennyi pénz folyt be tavaly a zeneiparba

Az olyan előadóknak köszönhetően, mint a BTS, Taylor Swift vagy Adele, a globális zeneipar akkora ütemben növekedett tavaly, amekkorára két évtizede nem volt példa – írja a BBC.Rekord rekord hátán

2021-ben a globális zeneipar bevételei 18,5 százalékkal, 25,9 milliárd dollárra, azaz nagyjából 8 754 milliárd forintra növekedtek a megelőző évhez képest. Ilyen mértékű gyarapodásra azóta nem volt példa, hogy az 1990-es években elkezdték mérni az iparágba befolyt pénz mennyiségét.

A növekedést egyértelműen a streamingszolgáltatói piac hajtotta, az ágazati szereplők már összesen több mint 523 millió előfizetővel rendelkeznek, 2020-ban ez a szám még 443 millió körül mozgott.

A streamelés az összbevétel 65 százalékáért felel, míg a CD-k, bakelitlemezek és kazetták 19 százalékot, a letöltések pedig négy százalékot tesznek ki. A maradék 12 százalék jogdíjakból, valamint tévéműsorok és reklámok zenei licenceiből származik.

Visszaköszön a múlt

A Nemzetközi Hangfelvételi Iparszövetség (IFPI) adatai szerint már zsinórban hetedik éve növekedik a globális zeneipar, ami igen örvendetes, tekintve, hogy közvetlenül 1999 után az ágazat 40 százalékkal esett vissza.

Nem gondoltuk, hogy olyan helyzetbe kerülünk, hogy 60 vagy 70 országról számolunk be, amelyek mindegyikében növekedést regisztráltunk

-mondta Frances Moore, az IFPI vezérigazgatója.

Külön érdekesség, hogy a streamingpiac mellett – a letöltések kivételével – minden formátumban nőttek a bevételek tavaly.

A CD-eladások az évezredben először gyarapodást mutattak, a bakelitlemezekből származó bevételek pedig 51 százalékkal megugrottak.

A teljes streamingpiac értékét 16,9 milliárd dollárra becsülik.

  • Az eladási lista élén immáron második éve a dél-koreai fiúbanda, a BTS áll, őket követi sorban Taylor Swift és Adele.
  • 2021 legnépszerűbb albuma, a „30” Adele nevéhez fűződik, amely 4,7 millió példányban kelt el.
  • A The Weeknd Save Your Tears című száma volt az év legnagyobb kislemeze.

Az IFPI külön kiemelte, a zenefogyasztást egyre globálisabb tendenciák jellemzik, 2021 legjobb 100 előadója között latin-amerikai, afrikai és ázsiai előadók is szerepelnek.

\u200bA BTS fi\u00fabanda tagjai p\u00f3zolnak a Billboard zenei d\u00edj\u00e1tad\u00f3n.

A BTS fiúbanda tagjai.

Fotó: Shutterstock

Mi a helyzet Oroszországgal?

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, a legnagyobb streamingszolgáltatók átmenetileg kivonultak Oroszországból ukrajnai inváziója miatt, továbbá az IFPI által képviselt összes lemezkiadó is felfüggesztette tevékenységét az országban, amely Európa ötödik legnagyobb zenei piacának számít.

Ugyan jelentős piacrólvan szó, Oroszország a globális bevételek csupán 1,3 százalékát adja. Ez azt jelenti, hogy a nyugati szereplők szankció különösebben nem befolyásolják az ágazatot.

Ne hagyd ki!