Amire egy ilyen gazdasági környezetben nagy szükség van
Fotó: Shutterstock

Rabok javíthatnak a börtönök költségvetésén

A világpiaci árak folyamatos és kiszámíthatatlan változása miatt jelenleg nem tudnak kalkulálni a várható fenntartási költségekkel a börtönök. Az intézmények korszerűsítésének jelentős részét azonban költséghatékonyan el tudják végeztetni a rabokkal is.


Sok a bizonytalanság

Nem tudja a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága egyelőre megmondani, hogy milyen fenntartási költséggel kalkulálhatnak a magyarországi börtönök a közeljövőben az elszálló infláció miatt – írja a Világgazdaság.

Az élelmiszerek ára átlagosan 18,6 százalékkal emelkedett egy év alatt a Központi Statisztikai Hivatal áprilisi adatai szerint, az ipari termelői árszint pedig 28,8 százalékkal nőt. Ez a drágulás érinti a hazai büntetés-végrehajtást is, különösen azért, mert a közelmúltban szűkítették a rezsivédelemre jogosultak körét, és ez a szektor is kikerült közülük.

A világpiaci árak folytonos és kiszámíthatatlan változása miatt jelen pillanatban nem áll még rendelkezésünkre elegendő adat a fenntartási költségeink várható alakulásáról. Intézeteink és intézményeink működése, financiális háttere kiegyensúlyozott és stabil

- válaszolta a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokság kommunikációs főosztálya a portál azon kérdésére, hogy hogyan érinti az intézményeiket a megugró infláció, azon belül az energiaárak növekedése.

Nem kalkulálhattak ekkora inflációval

A parancsnokság jelentése szerint tavaly készletbeszerzésre 378 millió forint, szolgáltatási díjakra 7,15 milliárd ment el. Az utóbbin belül a közüzemi számlák 99 milliót vittek el, a karbantartási és javítási munkák pedig 461 millióba kerültek. A dologi kiadásokra együttesen 11,3 milliárdot fordítottak, az ingatlanok felújítására pedig 157,7 milliót.

Az idei költségvetésük még tavaly novemberben készült. Akkor készletbeszerzésre 423 millió forinttal kalkuláltak, szolgáltatásokra 4,1 milliárdot, dologi kiadásra pedig összesen 8,2 milliárdot szántak. November óta azonban elszálltak az árak.

A fogvatartottak javíthatják a börtönök költségvetését

17 ezer fő alatt van a fogvatartottak éves átlaglétszáma a hazai börtönökben a legfrissebb statisztikák szerint. Az intézményekben a raboknak lehetőségük van szakmát tanulni. A Váci Fegyház és Börtönben például legutóbb kilencen teljesítették sikerrel a szobafestővizsgát. A képzés után pedig bevonták őket a börtön korszerűsítésébe is.

Az intézet szempontjából is pozitívum a képzett szakemberek foglalkoztatása, hiszen így a felújítási munkálatok nagy része külső vállalkozó bevonása nélkül is kivitelezhető

– írta a parancsnokság.


The Conversation

Ne hagyd ki!