MOL benzinkút
Fotó: Shutterstock

A Mol vezérigazgatója változtatna a rezsicsökkentésen

Hernádi Zsolt korlátozná a rezsicsökkentést viszont nem részletezte, hogy szerinte pontosan kiket kellene, hogy ez érintsen. Van létjogosultsága annak, hogy a lakosság kap támogatást, de nem lehet, hogy ez mindenkire érvényes legyen – jelentette ki a Mol vezérigazgatója.


Fontosnak tartom, hogy a rezsicsökkentés kedvezményezettjei valóban a ténylegesen rászorulók legyenek, és a lakosságnak egy részének igenis szüksége van támogatásra

– idézi a Mol-csoport vezetőjét az Infostart, aki a Mathias Corvinus Collegium által szervezett egyik pódiumbeszélgetésen vett részt a napokban.

Ezt is olvasd el: Olajat talált a Mol Budapest közelében?

G\u00e1z\u00f3ra leolvas\u00e1saa

Korábbi cikkünkben már megírtuk, miszerint a magyar kormánynál már folyamatban van egy olyan rezsicsökkentést átalakító terv, amely által kevesebbe kerülhet a fix áron felüli gázvásárlás.

Ahogy korábbi cikkünkben már megírtuk jelenleg az 5 évvel korábbi, 2018-as áraknak felel meg a gáz ára a holland tőzsdén. Ez szám szerint 25-27 euro, azaz 10 000 forint/megawattóra. A hosszabb távú szerződések elszámolási ára nagyjából ez a 27 euró lehet, ami köbméterenként 37-38 eurócentet jelent, magyarul ez 150 forint alatti érték. Ha ehhez hozzátoldjuk a nagy-, és kiskereskedői árrést, áfát, egyéb költségeket, a fogyasztói ár 250 forint körüli lehet, ami a most fizetendő ár harmada a napi.hu számításai szerint.

Ez is érdekelhet: Nem tudunk szabadulni a széntől az energiatermelésben

Arról pedig már ugyancsak cikkeztünk, miszerint az áram árához is hozzányúlhat a kormány. Egy Európai Bizottságnak benyújtott tervezet szerint:

olyan reformot tervez a magyar kormány, amely minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé teszi majd, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot évi 2523 kWh, azaz a rezsivédett árú éves fogyasztás felett

Ennek pedig összeségében nem a villamosenergia-megtakarítás a fő célja, hanem az, hogy az emberek fogyasztói tudatosságát növeljék, és arra motiválják őket, hogy a piacot figyelve akkor vegyenek áramot, amikor az olcsóbb.

Ne hagyd ki!