Naperőműveket kapcsoltak le a csehek és a lengyelek
Fotó: Shutterstock

Óriási mennyiségű napenergiát pazarol el Európa

Környezetvédők úgy látják, a szükséges infrastruktúra sokfelé készen áll, azonban a megújuló energiaforrások elhanyagolása miatt számos európai ország nem tudja kihasználni azok pozitívumait. Ráadásul az Európai Unió egyes vidékein a szénerőművek háttérbe szorították a naperőműveket is a közelmúltban.


Naperőműveket kapcsoltak le az Unióban

Rekordmennyiségű napenergiát termel idén nyáron az Európai Unió. Annak ellenére, hogy az alacsony energiaigényre hivatkozva néhány, jellemzően nagy mennyiségű szenet használó ország - például Lengyelország és Csehország - lekapcsolta számos naperőművét– írja a Bloomberg.

A tiszta energiatermelési rendszerek nem rugalmasak, ugyanakkor szomorú, hogy ezek az országok pazarolják a napenergiát, és inkább a környezetszennyező szenet égetik el, pont akkor, amikor bőven áll rendelkezésre a megújuló energiaforrásból

idézi azt a Kadri Simson európai energiaügyi biztosnak címzett levelet a VG, amelyet 17 környezetvédelmi szervezet írt alá.

A környezetvédők úgy látják, az energiaárak volatilitása veszélyezteti az új napelemes rendszerek és összességében a zöld hálózatok kiépítését. Bár az energiaárak a válság csúcspontján mért szintjük töredékére zuhantak, az azonnali piacon - az időjárás függvényében - óriási mértékben változik a kínálat. Az árak pedig negatívba fordulhatnak, ha a hálózaton több áram van, mint amennyi a kereslet kielégítéséhez kell.

Emiatt a csoport el szeretné érni, hogy az Európai Unió

  • szabja meg, mennyire csökkenthetik a napenergia-termelést az országok;
  • bővítse az új elektromos hálózatok engedélyezését;
  • gyorsítsa fel a hibrid napenergia-projektek támogatását;
  • vonja be a fosszilis energiatermelőket a negatív árképzés kezelésébe.

Egyre nagyobb szerephez jut a napenergia hazánkban

Egyébként az Energiaügyi Minisztérium (EM) tájékoztatása alapján július elsejével átlépte az 5000 megawattot a magyarországi napelemes rendszerek összes beépített kapacitása. A tavalyi, 1100 megawattos éves bővülés is hazai rekord volt, azonban az idén hat hónap alatt jött össze 1023 megawatt növekedés. A gyors bővülés miatt a korábban az évtized végére prognosztizált, összesen 6 gigawattos napelemes kapacitás helyett már 12 gigawattal számol a kormány.

Az ipari méretű naperőművek összes beépített kapacitása június elejével múlta felül a 3000 megawattot. Háztartási méretű napelemes rendszerekből már több mint 200 ezer üzemel Magyarországon, a korábbi várakozások alapján ezt a célszámot is 2030-ig érte volna el az ország. Az összes fotovoltaikus kapacitás idén júliusra meghaladta az 5 gigawattot, az előzőleg a következő évtized elejére becsült összteljesítmény öthatodát

- közölte az EM.

A minisztérium arról is tájékoztatott, hogy a Nemzeti Energia- és Klímaterv a hatályos 21 helyett 29 százalékra tervezi emelni a megújuló energiaforrások arányát a bruttó végsőenergia-felhasználásban. Ehhez leginkább a napenergia bővülése járulhat hozzá Magyarországon.

Az időjárásfüggő megújulók további térnyerésének elősegítése érdekében a kormány 120 milliárd forintos keretösszeggel ösztönzi az akkumulátoros ipari energiatárolók létesítését. A villamosenergia-rendszer rugalmasságát fokozó hazai tárolói kapacitások így a jelenlegi 20-25-ről akár 1000 megawattra bővülhetnek 2030-ra

- tájékoztatott az Minisztérium.

Ne hagyd ki!