Villlanyóra előtt tornyokban fémpénzek
Fotó: Shutterstock

Elképesztően megugrik a brit háztartások rezsije

Nyolcvan százalékkal nő a rezsi a briteknél októbertől éves átlagban, ami nagyobb, mint a májusban várt arány. Ezzel háztartások milliói süllyednek energiaszegénységbe, vállalkozások kerülnek csődközeli helyzetbe, ha nem lép a kormány.


Várhatóan ezen felül újabb emelés következik majd januárban, miután az orosz Gazprom gázszállításának kiszámíthatatlansága az egekbe emeli az energiahordozó piaci árát.

Azonnali és döntő lépések

Jonathan Brearley, az Ofgem brit energiapiaci szabályozó vezetője szerint az októberi emelésnek - melynek következtében átlagosan 3549 fontra (1 millió 726 ezer forintra=havi 144 ezer forintra) nő az éves rezsi -, masszív hatása lesz a brit háztartásokra.

Brearley hangsúlyozta, hogy a kormány intézkedéseinek tükrözniük kell a helyzet súlyosságát: azonnali és meghatározó beavatkozásra van szükség.

Boris Johnson brit miniszterelnök, aki csupán kevesebb mint két hétig marad még hivatalban, azt mondta: utódja a jövő hónapban készpénztámogatást jelent be a legszegényebbek számára.

Amit nem kéne tennünk az az, hogy mindenki számára próbáljuk enyhíteni a terheket, beleértve az ország leggazdagabb háztartásait

– mondta Johnson újságíróknak, bár a döntést erről már nem ő hozza meg.

Még nem a vége

Májusban, amikor még az áremelkedést sokkal alacsonyabbra becsülték, a kormány 400 fontos (195 ezer forintos) támogatást jelentett be télre a számlák kifizetéséhez.

Az árnyomás szerte Európában érezhető, de Nagy-Britanniában, amely különösen függ a gáztól, egy fokkal élesebben.

A tavalyi átlagos éves energiaköltség 1277 font (620 ezer forint) volt, jelenleg ezt tehát 3549 fontra teszik, de elemzők szerint januárban újabb áremelkedés jöhet.

A Cornwall Insight előrejelzése szerint a számlák a második negyedévben elérhetik a 6616 fontos (3,2 millió forintos) csúcsot (éves átlagban), vagyis a háztartások havi 500 fontot (243 ezer forintot) fizethetnek az energiafelhasználásért 2023-ban.

Ez magasabb, mint sok háztartásban a lakásbérleti díj, vagy a lakáskölcsön havi törlesztőrészlete.

Itt írtunk arról, hogy máris rekordszámú brit háztartás tartozik az energiaszolgáltatók felé, illetve arról, hogy a két miniszterelnök-jelöltnek mi az elképzelése a rezsikérdés kezeléséről.

Itt pedig arról, hogy további 60 százalékos gázáremelkedésre számít a Gazprom a téli hónapokban.

Ne hagyd ki!