Rajna

Az Európa-szerte hetek óta tartó szárazság miatt a folyók és tavak vízszintje kritikus szintre esett, ami régóta elmerült kincseket − valamint néhány nem kívánt veszélyt − hozott felszínre.


A kíméletlen szárazságtól szenvedő Spanyolországban a régészek örömmel fedezték fel újra a „spanyol Stonehenge"-nek nevezett őskori kőkört, ami addig a víz alatt bújt meg – írja a Reuters.

A hivatalosan Guadalperal dolmenje néven ismert kőkör jelenleg teljesen szabadon áll a Valdecanas víztározó egyik sarkában, ahol a hatóságok szerint a vízszint a kapacitás 28%-ára csökkent. A kőkört először Hugo Obermaier német régész fedezte fel 1926-ban, de a területet 1963-ban, Franco diktatúrája alatt egy vidékfejlesztési projektben elárasztották. Azóta csak négy alkalommal vált teljesen láthatóvá.

Az elmúlt hetekben számos „éhségkő" vált láthatóvá Németország legnagyobb folyója, a Rajna partjainál. A dátumokat és emberek monogramját viselő, újra felbukkanó kövekre egyesek úgy tekintenek, mint figyelmeztetésre és emlékeztetőre a korábbi aszályok idején elszenvedett nehézségekre. A Frankfurttól délre fekvő Wormsban és a Leverkusen melletti Rheindorfban előkerült köveken látható évszámok között 1947, 1959, 2003 és 2018 is szerepel.

Európa másik hatalmas folyója, a Duna az aszály következtében az elmúlt évszázad közel legalacsonyabb szintjére süllyedt, és a szerbiai Prahovo kikötőváros közelében több mint 20, a második világháború alatt elsüllyedt német hadihajó roncsait hozta felszínre.

Olaszországban, a Mantova városához közeli északi Borgo Virgilio falu közelében szükségállapotot hirdettek a Pó folyó körüli területekre, mert július végén egy korábban elsüllyesztett 450 kilogrammos második világháborús bombát fedeztek fel az ország leghosszabb folyójának medrében. Csaknem 3000 embert evakuáltak, miközben katonai szakértők hatástalanították és ellenőrzött robbantást hajtottak végre az Egyesült Államokban gyártott szerkezeten.

A szárazság és aszály azonnali cselekvést sürget. Az apadó folyók mellett az egybefüggő hőhullámok, az erdőtüzek, és az űrből mért növekvő szárazföldi hőmérséklet nem hagy kétséget afelől, hogy a klímaváltozás súlyos károkat okoz, itt írtunk erről bővebben. Arról pedig, hogy a szélsőséges időjárás a magyar gazdaságot hogyan érintette, itt.

The Conversation

Ne hagyd ki!