A vörös Hold mögött felkelő Nap, amelyet a ballonos kabinból is meg lehet majd csodálni
Fotó: Unsplash

Hőlégballonokkal az űrbárók ellen: új kihívó az űrturisztikai piacon

Az arizonai World View Enterprises technológiai vállalat formabontó „űrhajót" mutatott be, amellyel a leendő vásárlók elérhető áron fedezhetik fel az univerzum mezsgyéjét és a világ csodáit.


Ballonos kihívó

Ha sok pénzed van, kiviszünk a világűrbe. Akár ez is lehetne korunk űrturisztikai vállalatainak kollektív mottója. Richard Branson-nak, Jeff Bezos-nak és Elon Musk-nak köszönhetően beköszöntött az űrturizmus korszaka, egyelőre azonban csak a vagyonos emberek engedhetik meg maguknak, hogy a szabadidejüket egy pár perces űrutazással töltsék. A 2012-ben alapított, elsősorban sztratoszférikus léggömbök tervezésével és gyártásával foglalkozó World View Enterprises vállalat ezen szeretne változtatni. A cég olyan kabinokat tervezett, amelyek egy 6-12 órás utazás során nagyjából 30 kilométeres magasságba repítik az utasokat. A kabin különlegessége, hogy teljes mértékben természeti erőforrások hajtják, nincs szükség semmilyen hagyományos üzemanyagra vagy hajtóműre. A kapszulát úgy tervezték, hogy egy hatalmas léggömb segítségével 10-12 mérföld per órás sebességgel emelkedjen, így az utasoknak semmilyen turbulenciára vagy nehézségi gyorsulásra (G-erő) nem kell számítaniuk. A landolást speciális ernyők segítik. Az első űrturisztikai küldetést 2023-ban indítja a vállalat.

A világ hét csodája

Az első küldetés a Spaceport Grand Canyon állomásról fog indulni, amelynek az építését hamarosan elkezdik. A World View azt tervezi, hogy a világ számos pontján, egyebek között a Kínai Nagy Fal, a Serengeti Nemzeti Park, a Nagy Korallzátony és az amazonasi esőerdő közelében is épít kilövő- és landolóállomásokat. Egyedi programok várják az érdeklődőket, akik a speciális kapszulákból tekinthetik meg a sarki fényeket, az állatok vonulását, vagy éppen a napfogyatkozásokat. A cég 28 kabint akar üzemeltetni, amelyekkel minden egyes állomáson naponta négy „küldetést" lehetne megvalósítani az év 100 napján, időjárástól függően. Egy utazás 50 ezer dollárba, átszámítva valamivel több, mint 15 millió forintba fog kerülni. Ez első hallásra soknak tűnhet, de még így is nagyságrendekkel olcsóbb, mint a piaci riválisok ajánlatai. Branson cége például egy háromórás útért alsó hangon 75 millió forintot kér. Ráadásul a kabinos utazás extra szolgáltatásokat is tartalmaz. Ilyen például a búvárkodás a Nagy Korallzátonynál, vagy éppen egy Las Vegas-i vacsora.

A kabinok önvezetők lesznek, de az utasokat minden alkalommal két World View alkalmazott is kísérni fogja. Egyikőjük az utazás biztonságáért felel, míg a másik idegenvezetői szolgáltatásokat nyújt. Az első tesztrepülések 2022 nyarán indulnak. Az elővételes jegyeket október negyedikétől lehet megvásárolni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy míg Elon Musk űrvállalatával valódi űrhajósokként térhetnek vissza az utasok, addig a World View esetében ez nem teljesül. A világűr nemzetközileg elfogadott határa, a Kármán-vonal ugyanis nyáron 85 , télen pedig 100 kilométeres magasságban helyezkedik el.

Ne hagyd ki!