Úgy látják, sok 5 euró egy gombóc fagyiért a horvát tengerparton
Fotó: Shutterstock

Német panasz a horvátországi árakra

A német sajtó szerint nem az a kérdés, hogy drága-e a horvát tengerpart, hanem az, hogy miért ennyire? Megemlítik, Dubrovnikban 5 eurót, azaz közel 2 ezer forintot is elkérnek egyetlen gombóc fagyiért. Horvátország pénzügyminisztere szerint ebből még baj lehet.


Besokaltak a németek az áraktól a horvát tengerparton

A Frankfurter Allgemeine magyarul „Drága, drágább, Horvátország” felütéssel közölt egy cikket, melyben érthetetlennek tartja, hogyan kerülhet egyetlen gombóc fagylalt a horvátországi Dubrovnikban 5 euróba (átszámítva durván 2 ezer forintba), vagy egy hamburger 22-be (8500 forint).

Sokan vélik úgy, hogy az Adria luxuscélpont lett. Az interneten és a bulvársajtóban is sok a panasz a dalmáciai és isztriai árak miatt

– jegyzi meg a német újság.

Azonban nemcsak a németeknek nem tetszenek az árak. A horvát médiában szinte mindennapossá vált az elégedetlenkedés a tengerparti üdülőövezetek árszintjei miatt. A portál megjegyzi, Marko Primorac horvát pénzügyminiszter is kiakadt a nagyon magas árakon. A politikus úgy látja, ha folytatódik a drágulás, annak hosszabb távon negatív hatásai lesznek a turizmusra. Arról sincs meggyőződve, hogy indokolt a toronymagas árszabás a tengerparti üdülőövezetekben.

Sokat emelkedett a nyaralás ára a horvát tengerparton és a Balatonnál is

A Ynsight Research kutatása szerint pedig sok magyar véli úgy, hogy a balatoni nyaralás költségei is nagyon elszálltak. Az ott tapasztalható árak túl magasak a helyi szolgáltatások minőségéhez képest. Viszont mások hozzáteszik, hogy a horvát tengerparton is valóban megugrottak az árak, és mára megelőzték a görögországi és a törökországi árszintet.

A felmérés eredményei miatt a Portfolio néhány hete megvizsgálta, a Balaton és a horvát tengerpart közül mégis melyiknél lehet olcsóbban nyaralni manapság. A saját vizsgálatukhoz a Szállás.hu adatait vették alapul, tehát szállásárakat vettek górcső alá.

A portál összesítése szerint egy hétre és két főre átlagosan 175 ezer forintba kerül a Balatonon egy panzió típusú szállás reggelivel, négy főre pedig 350 ezer forintba. Egy négycsillagos szállodában egy hétre 365 ezer forintért tud szállást találni két fő, négy pedig 730 ezer forintért. Megjegyzik, az átlagértékek ettől némileg eltérhetnek például attól függően, hogy all inclusive vagy félpanziós ellátásról van szó.

Ezzel szemben Horvátországban

Ezzel szemben négy főre, egy hétre, egy panziót félpanziós ellátással a horvát tengerparton 330-440 ezer forint között találni. Egy háromcsillagos szálloda például Crikveniá-ban 880 ezer forint egy családnak egy hétre, egy négycsillagos pedig egymillió forint. Hozzáteszik, ezekhez hasonlóak az árak Rijekában is. Azonban például Isztria megyében, Vrsar településen egy négycsillagos szállodában hat éjszaka, önellátással, két főnek 575 ezer forintba kerül. A makarskai riviérán pedig egy szintén négycsillagos szálloda - viszont két főnek - 380 ezer forint reggelivel. Ha pedig valaki nem ragaszkodik Horvátországban a tengerparthoz, hanem „megelégszik” a Plitvicei-tavakkal, ott találni háromcsillagos szállást 125 ezer forintért is.

Mindezek fényében kijelenthető, hogy Horvátországban is vannak anyagilag kedvezőbb ajánlatok, viszont az azonos kategóriájú panziók és hotelek jellemzően valamivel drágábbak a horvát tengerparton, mint a Balatonnál.

Ne hagyd ki!