Egy ember fejének sziluettje az űrben, egy startup kutatja, hogyan hat az űr az agyunkra
Fotó: Shutterstock

Izraeli „csodasisakkal” tesztelik, hogyan hat az űr az agyunkra

A tudósok régóta kutatják, hogy az űr milyen hatással van az emberi szervezetre, arra azonban még aligha volt példa, hogy fejlett eszközökkel az űrhajósok agyi aktivitását, illetve annak esetleges változását vizsgálják. A tudomány végre ezt a tételt is kihúzhatja bakancslistájáról.A különleges kutatást az alig négyéves izraeli startup, a Brain.Space végzi. A projekt a Rakia misszióban valósul meg, amelyben négy asztronauta vesz részt. A 10 napos küldetés pikantériája, hogy ez lesz az első privát utazás a Nemzetközi Űrállomásra (ISS). Az űrhajósokat az Axiom Space űrvállalat juttatja el az emberiség legdrágább építményére.

A kutatás

A négy űrhajóst jövő héten lövik fel az űrbe, közülük hárman napi rendszerességgel 20 percen keresztül különböző feladatokat fognak végrehajtani, miközben a Brain.Space speciális sisakja vizsgálja agyi tevékenységüket. A feladatok közé tartozik egy úgynevezett „vizuális furcsaság”, amely a cég szerint remekül hasznosítható a rendellenes agydinamika észlelésében.

A sisakon 460 érzékelő található, amelyek mindegyike a fejbőrhöz csatlakozik. Egy elektroencefalogram eszközről van szó, amely képes rögzíteni az elektromos feszültségváltozásokat, így pontos képet ad az agyi aktivitásról.

A kutatást a Földön is elvégezték, a tudósok ezekkel az adatokkal fogják összehasonlítani az „űrinformációkat”.

A vállalat szerint szükség van ilyen kísérletekre, ugyanis a hosszú távú űrmissziók és a Földön kívüli élet elérhető közelségbe került.

Azt már tudjuk, hogy a mikrogravitációs környezet hatással van a test fiziológiai jellemzőire. Tehát valószínűleg hatással van az agyra is, ezt szeretnénk most kideríteni

- mondta Yair Levy, a Brain.Space vezérigazgatója a Reutersnek.

Úttörő vállalkozás

A Brain.Space agyi infrastruktúra vállalatként aposztrofálja magát, egyebek között az izraeli Ben Gurion Egyetem kognitív és agytudományi tanszékével dolgozik együtt.

Magvető finanszírozási körében 8,5 millió dollár kockázati tőkéhez jutott.

Levy azt mondta, reméli, hogy az űrmisszió ugródeszka lesz más intézmények, kutatók és szoftverfejlesztők számára a startup agyi adatplatformjának használatához.

Az ötlet az, hogy […] olyan, agytevékenységgel kapcsolatos alkalmazásokat, termékeket és szolgáltatásokat alkossunk, melyek használata olyan egyszerű, mint az adatok lekérése egy Apple Watch-ból

- mondta a vezérigazgató, példaként megemlítve ADHD mérését.

A Rakia misszió során 30 kísérletet fognak elvégezni az űrállomáson.

Ne hagyd ki!