Tovább mélyülnek a legszegényebb országok problémái
Fotó: Shutterstock

Nem így kellene, államcsődöktől tartanak a szakértők

Ha nem módosítanak az államadósság-finanszírozási rendszerükön a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az ahhoz hasonló szervezetek, az államcsődök sorát eredményezheti a világban – vélik szakemberek. Hamarosan több országban megismétlődhet, ami Srí Lankán történt.


Államcsődöktől tart a pénzvilág

A Nemzetközi Valutaalap adósságkönnyítésére vár Srí Lanka. Az ázsiai ország tavaly tavasszal állította le a hitelezői kifizetését. Nagyjából kilenc hónap telt el azóta, a gazdasági körülményeik egyre rosszabbak, de az IMF segítségére - az egyeztetések ellenére - továbbra is várniuk kell (a szigetország mély válságáról például EBBEN a cikkünkben írtunk).

Az IMF-hez hasonló globális szervezeteknek fel kell lépniük, és egyszerűsíteniük kell az államadósság finanszírozásának kereteit, hogy a feltörekvő piacgazdaságok, mint például Srí Lanka, gyorsabban kilábalhassanak az adósságproblémáikból

- idézi Reza Baqir, a pakisztáni központi bank korábbi vezetőjét, jelenleg az Alvarez and Marsal szuverén tanácsadási szolgáltatások globális vezetőjét a Portfolio.

Nem csak a nemzetközi pénzügyi szervezetekkel lehet gond

A szakértő a CNBC-nek hozzátette, hogy a feltörekvő piacok kilátásai nagyon sokat romlottak az elmúlt két évben, de a finanszírozási hajlandóságuk javult. Mindkét változás az adósságállományuk megugrásával magyarázható.

A befektetők azokat fogják jutalmazni, amelyek korábban előrehaladást értek el a monetáris politika szigorításában, hogy csökkentsék az inflációt, és amelyek jó eredményeket értek el a makrogazdasági politika végrehajtásában. (…) De sokan, akiknek magas az adósságuk, és nem rendelkeznek jó makrogazdasági irányítási eredményekkel, továbbra is kihívásokkal fognak szembenézni, mivel a világ kamatlábai még mindig sokkal magasabbak, mint öt évvel ezelőtt

- vélekedett a szakértő.

Télnyleg változtatásra lehet szükség a rászoruló államok támogatásában

Indermit Gill, a Világbank vezető közgazdásza szerint is szükséges lenne a fejlődő országok adóságaival foglalkozó keretrendszer átgondolása. Nehéz helyzetbe hozta a globálisan magas kamatkörnyezet, az erős dollár és a kiugró infláció ezeket az államokat. Drágult a költségvetési hiányuk finanszírozása, ezért államcsődhullám fenyeget az esetükben.

Hozzátette, a fenntarthatatlan adóságok kezelésére kialakított keretrendszer nem tölti be a funkcióját napjainkban. Nem oldja meg a felmerülő problémákat, csak elnyújtja azokat. Túl kevés támogatás nyújt, és az is túl későn érkezik az érintett országokba. Emiatt a világszinten elfogadott normák hiányát okolja.

Egységes megközelítésre van szükség, különben csak bütykölünk, és reménykedünk, hogy a gazdasági növekedés visszatér, és a probléma magától megoldódik

- jelentette ki a közgazdász.

A javaslata szerint érdemes lenne könnyítéseket bevezetni azért, hogy az adósok fenntartható növekedési pályára állhassanak. Az ezzel járó terhet a hitelezőknek egységesen kellene viselniük.


Ne hagyd ki!