Meglepően válságállók a feltörekvő ázsiai gazdaságok
Fotó: Shutterstock

Mit tudnak jobban? Ázsia lehet 2023 nyertese

Európa és Észak-Amerika gazdaságaitól recessziót várnak jövőre az elemzők. Ellenben az ázsiai és csendes-óceáni térség gazdasági növekedését prognosztizálják 2023-ban. Mutatjuk, hogy mi lehet ennek az oka!


Jövőre is nőhetnek Ázsia gazdaságai

A világgazdaság növekedését jövőre az ázsiai és a csendes-óceáni térség gazdaságai fűthetik, hiszen átlagosan 3,5 százalékkal növekedhet a GDP-jük az S&P Global Market Intelligence előrejelzése szerint. Az ottani növekedést a regionális szabadkereskedelmi egyezmények, a jól működő ellátási láncok és a költségek versenyképessége is támogatja. Ez a terület adja a globális GDP 35 százalékát - írja a CNBC.

Ennek ellenére is lassulhat a világgazdaság 2023-ban, hiszen csak 1,4 százalékos bővüléssel kalkulál az S&P, ami jelentős visszaesés a tavalyi 5,9 százalékhoz képest, és csupán a fele a 2022-ben várt 2,8 százaléknak. Egyébként idén csak az gátolta meg a globális zsugorodást, hogy Kelet-Ázsia mellett mérsékelt növekedést mutat a Közel-Kelet és Afrika is. Viszont Európában és Észak-Amerikában a magas infláció elszívja a vásárlóerőt, ami a fogyasztás csökkenéséhez, így recesszióhoz vezethetjegyzi meg a VG.

A Fitch Ratings is azzal kalkulál, hogy enyhe recesszióba kerül az amerikai gazdaság 2023 második negyedévében, és a helyzet hasonlítani fog a 90-91-eshez. Emellett az S&P várakozása, hogy a globális reál-GDP növekedésének üteme 2024-ben 2,8, 2025-ben pedig 3 százalék körül alakul.

Meglepően válságállók a feltörekvő ázsiai gazdaságok

Igen jól állnak az alacsonyabb inflációs céljaikban Ázsia feltörekvő gazdaságai. Ezeket az országokat is megcsapta a válság szele, azonban Indonéziától egészen Dél-Koreáig hasznát veszik a 90-es évek ázsiai pénzügyi válságában szerzett tapasztalataiknak. Ezen államok devizái a jennél vagy az eurónál is jobban állják a sarat az erős dollárral szemben, valamint a kötvénypiacaik is kedvező képet mutatnak

A Bloomberg feltörekvő ázsiai kötvényindexe idén nagyjából 9 százalékkal csökkent, azonban az amerikai állampapírok indexén 11, a globális feltörekvő piaci barométeren pedig több mint 16 százalékos a visszaesés.

A régió ütésállóságát a szakemberek az alacsonyabb inflációval, valamint a rekordmennyiségű devizatartalékokkal magyarázzák. Az ő tartalékjaik is a valaha mért leggyorsabb ütemben csökkentek, azonban még mindig magasabbak, mint az elmúlt évtized végén, így jelenleg összesen 2600 milliárd dollárt kóstálnak. A térség ezen előnyére felfigyeltek a befektetők is, akik elkezdtek visszaszállingózni az országokba.

A régió szerencsésen elkerülte a legsúlyosabb nyersanyagár-sokkokat is, hiszen Kelet-Ázsia kevésbé függ például az orosz energiától vagy az ukrán gabonától. Ennek köszönhető, hogy a termelési költségeik lassabban emelkednek, mint a világ számos más országában.

Ne hagyd ki!