Rekordbüntetést kapott a vállalat
Fotó: Shutterstock

Megbüntették a diktatúrával üzletelő cégóriást

635 millió dollárra büntették a British American Tobacco (BAT) dohányóriást, mivel cigarettát adott el Észak-Koreának az országgal szemben életben lévő szankciók ellenére.


Nem adhatnak csak úgy el cigit Phenjannak a nyugati cégek

Nyomozás derítette ki, hogy 2007 és 2017 között dohánytermékekkel kereskedett a BAT Észak-Koreával. A BBC szerint a vállalat 428 millió dollár értékben adotthatott el cigarettát Phenjannak.

A hírrel kapcsolatban Jack Bowles cégvezető megjegyzete, nagyon sajnálják a kötelességszegést.

A 24.hu arról ír, jelentős, 635 millió dolláros büntetést kapott a BAT ezen üzletei miatt. Ez a valaha volt legnagyobb bírság amit kiszabtak az USA-ban az Észak-Korea ellen kivetett szankciók megszegése következtében. Hozzáteszik, köztudott, hogy az ország diktátora, Kim Dzsongun is erősen dohányzik.

Egyébként az Amerikai Egyesült Államok az ENSZ Biztonsági Tanácsánál is javasolta a dohányexport betiltását Észak-Koreába, azonban a javaslatukat Oroszország és Kína megvétózta.

Zsugorodott, de még mindig hatalmas az ukrán dohány-feketepiac

Egyébként nemcsak Észak-Koreában üzletelnek feketén a cigarettával: keleti szomszédunknál is virágzik a dohány-feketepiac. Az ukrán dohánykereskedelem 19,9 százalékát tehették ki volumenre az illegális dohánytermékek tavaly a Kantar Ukraine beszámolója szerint. Azonban a piaci részesedésük jelentősen visszaeshetett az év végére.

Ugyanakkor emelkedett a hamisított termékek (6,6 százalék) és a Duty Free felirattal ellátott vagy exportra szánt, illegálisan értékesített áruk részaránya (11,7 százalék) a piacon. Egyébként az utóbbi kategóriába tartozó cigisdobozok 64 százalékán szerepelt olyan felirat, amely szerint a Vinniki Dohánygyárban gyártották. Többségük Duty Free Compliment cigaretta volt.

A dohány-feketepiac elsősorban Harkiv, Dnyipropetrovszk, Odessza, Hmelnickij, Zaporizzsja és Csernovic megyékben összpontosul. Ezek a régiók termelik az össze hamisított és egyéb illegális ukrán cigaretta 68 százalékát.

A tanulmány szerint 2022-ben nőtt az illegális dohánytermékek kioszkokon keresztüli értékesítés. A legfrissebb adatok szerint ezen termékek 63 százalékát a legális termékek mellett az üzletekben is árusítják

Több mint háromszor annyiba került az ír cigi, mint a magyar

Ukrajnában híresen olcsó a cigi (nagyjából 1,75 euró volt az átlagár tavaly, de az illegális áru ettől olcsóbb lehetett) az Európai Unió keleti országainak árszintjéhez viszonyítva is. Az EU-n belül Bulgáriában (2,77 euró) volt a legalacsonyabb, Írországban (13,43 euró) a legmagasabb a dobozos cigaretták kiskereskedelmi átlagára az év eleji statisztikákban, de a magyar árszabás is (3,95 euró) a legkisebbek között szerepelt.

A második legdrágább ország Franciaország (10,19 euró), a harmadik pedig Finnország (8,6 euró) volt. A 26-os listán Magyarország volt a 19. Előttünk Horvátország (4,02 euró), mögöttünk pedig Románia (3,91 euró) állt. Azonban a romántól alacsonyabb áron kínálták a cigit a hazánkkal szomszédos Szlovéniában (3,81 euró) és Szlovákiában (3,46 euró) is. Az utóbbinál pedig csak a lengyeleknél (3,22 euró) és a bolgároknál volt olcsóbb a termék.


Ne hagyd ki!