Akár 100 ezer forintba is fájhat
Fotó: Shutterstock

Megbüntethetnek, ha így vásárolsz dohányterméket

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) szerint jövedéki törvénysértést követ el, aki interneten, külföldről rendel és szállíttat Magyarországra dohányzást helyettesítő nikotintartalmú terméket vagy egyéb dohánygyártmányt. Akár 100 ezer forint bírságot is kaphat.


Nem jó ötlet külföldről cigit rendelni

Egyre gyakrabban talál a NAV dohányzás helyettesítésére szánt nikotintartalmú termékeket a nemzetközi futárszolgálatok forgalmában. Ezeket többen interneten, külföldről rendelik, leggyakrabban Csehországból és Svédországból. Az ilyen árucikkek tagállamok közti szállításához és belföldi forgalmazásához is engedély kell. Ezek úgynevezett snüssz dohánygyártmánynak minősülnek, amit magánszemélyként a világhálón rendelni illegális.

Ezeket a termékeket minden esetben lefoglalja a NAV. Akkor is, ha a megrendelők fizettek utánuk adót a feladónak. Az érintett termékkategóriába sorolhatók például a füst nélküli dohánytermékek, a dohányzást helyettesítő nikotintartalmú árucikke, valamint az elektromos cigaretták töltőfolyadékai is.

A termékek lefoglalása, elkobzása és megsemmisítése mellett a NAV akár 100 ezer forintot meghaladó jövedéki bírságot is kiszabhat.

Közleményükben hozzáteszik, magánszemélyek belföldön csak nemzeti dohányboltban szerezhetnek be dohánygyártmányt. Az érintett termékeket külföldről behozhatják saját használatra, de csak a jogszabályban meghatározott, nem kereskedelmi mennyiségben.

Több mint háromszor annyiba került az ír cigi, mint a magyar

Egyébként az EU-n belül Bulgáriában (2,77 euró) volt a legalacsonyabb, Írországban (13,43 euró) a legmagasabb a dobozos cigaretták kiskereskedelmi átlagára januárban, de a magyar árszabás is (3,95 euró) a legkisebbek között szerepelt a Statista adatai alapján.

A második legdrágább ország Franciaország (10,19 euró) volt, a harmadik pedig Finnország (8,6 euró). A 26-os listán Magyarország a 19 helyet foglalta el. Előtte Horvátország (4,02 euró), mögötte pedig Románia (3,91 euró) állt. Azonban a romántól alacsonyabb áron kínálták a cigit a hazánkkal szomszédos Szlovéniában (3,81 euró) és Szlovákiában (3,46 euró) is. Az utóbbinál pedig csak a lengyeleknél (3,22 euró) és a bolgároknál volt olcsóbb a termék.

Az Európai Unió belenyúl a dohánytermékek kínálatába 

Arról is beszámoltunk, hogy az Európai Unió érvényes dohányirányelve szerint a meghatározó, jellegzetes ízesítésű dohánytermékek forgalmazása tilos. Tehát nem lehet olyan termékeket értékesíteni, amelyek ízesítése elfedi a dohány természetes ízét – ez lett korábban például a mentolos cigik veszte is.

A törvény csak a hagyományos cigarettákra és a vágott dohánytermékekre vonatkozott korábban. Azonban a szabályzat értelmében más termékek is bekerülhetnek a tilalmi körbe, amennyiben a terméktípus dohánypiaci részesedése eléri a 2,5 százalékot. A hevítéses dohánytermékeknél ez megtörtént, ezért Brüsszel azokra is kiterjesztette az ízesítési tilalmat. Az új szabályozás 2023, október 23-tól lép életbe. A jövőben tilos lesz minden olyan megoldás, amely a dohánytermék alkotóelemeiben (például a szűrőben, a papírban, a csomagolásban vagy a kapszulában) ízesítést tartalmaz.


The Conversation

Ne hagyd ki!