Változnak a japánok étkezési trendjei. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy idén milyen élelmiszert választottak a kedvencüknek egy országos versenyen. Nincs másra szüksége a háztartásoknak az elkészítéséhez, mint egy mikrosütőre.
Megválasztották a kedvenc ételüket a japánok
Meglepő lehet, hogy mit választottak a japánok 2022-ben a kedvenc ételüknek a Gurunavi Kutatóintézet országos versenyén. Különösen annak fényében, hogy a kifinomultság és a magas színvonal is jelen van a gasztronómiájukban, valamint sok szertartás fordulhat elő az étkezéseikkor és az ételeik elkészítésekor.
A hagyományaik és a konyhaművészetük ellenére idén a mikrosütőben elkészíthető fagyasztott élelmiszerek lettek a legnépszerűbbek egy szavazáson.
Az élelmiszerversenyen kiemelkedő idei étkezési trendekre vagy 2022-ben gyakran fogyasztott élelmiszerekre lehetett voksolni. A korábbi felmérésben a kínai jellegű zöldségételek diadalmaskodtak.
Statisztikák is bizonyítják, hogy milyen népszerűek a fagyasztott ételek
A szavazás eredményét a kutatóintézet szakemberei azzal magyarázzák, hogy a koronavírus-járvány miatt számos étterem váltott fagyasztott készételek felszolgálására. Az élelmiszerek gyorsfagyasztása lehetővé teszi a vendéglátóhelyeknek, hogy gyorsan és úgy szolgálják fel a korábban elkészült ételeket, hogyan azok eredeti sértetlensége megmarad – jegyzi meg a Magyar Mezőgazdaság.
Ezen élelmiszerek népszerűségét a Japán belügyminisztérium adatai is alátámasszák, amelyek rámutatnak, hogy az utóbbi három évben mintegy 20 százalékkal költöttek többet a japánok fagyasztott ételekre.
Sokkal nagyobb lett a kínálat is ezekből az élelmiszerekből az utóbbi években. Manapság nemcsak pizzákat vagy a híres gyoza gombócokat árulnak fagyasztva, hanem teljes értékű ebédeket is.
Az utóbbi időben egyre több japán nő dolgozik az otthonán kívül. Ételt készítenek a családjuknak, de az idejük nagyon korlátozott. Emellett Japán lakossága öregszik. Sokan élnek egyedül. A megfelelő alapanyagok megvásárlása, megfelelő elkészítése és főzése időt és erőfeszítést igényel. A fagyasztott élelmiszerek segítenek megoldani ezt a problémát: gyorsan és könnyen elkészíthetőek
- nyilatkozta Yoshiko Miura, a Japán Fagyasztott Élelmiszerek Szövetség fogyasztói tanácsadója.
Japán a világ gasztronómiájának a csúcsán
A Chef's Pencil online szakácskönyv járt utána, hogy melyek a világ legdrágább éttermei amelyek legalább egy Michelin-csillagos sztárséffel várják vendégeiket. A weboldal top10-es listáján öt japán étterem is szerepel.
A japán éttermek a világ minden tájáról szezonálisan szerzik be a halakat, ami növeli az összetevők költségét. Tekintve, hogy a friss tenger gyümölcsei hamar megromlanak, így az összetevők megfelelő szállítása és tárolása is többletköltségekkel jár
- magyarázta a japán drágaság okait Masaharu Morimoto séf
Emellett a japán éttermek sokszor meglehetősen kicsik, ahol a vendégek személyes figyelmet kapnak a séftől. A csúcskategóriás vendéglátóhelyeken gyakran omakase-stílusban szolgálják fel az ételeket. Ez azt jelenti, hogy a séf dönti el, hogy mit egyenek az emberek, aki így szabad kezet kap, hogy kiélhesse kreativitását. Az eredmény minden esetben egy egyedi és különleges kulináris élmény. Egyébként Japánban áll a legmagasabban az egy főre jutó Michelin-csillagos éttermek mutatója.