Évekkel vethet vissza lényeges kínai iparágakat az amerikaiak döntése
Fotó: Shutterstock

Nagy gyomrost kapott a kínai gazdaság az amerikaiaktól

Újabb exportkorlátozásokat vezetett be az USA Kínával szemben. A tilalmak soha nem látott mértékben hátráltathatják a kínai technológiai ipar, illetve félvezetőipar felzárkózását. Nagyon nem jött jókor az ázsiai ország gazdaságának, amely ingatlanpiaca is talán a legnehezebb éveit éli.


Csapást mért Amerika a kínai technológiai iparra

A Biden-adminisztráció új rendelete évekkel visszavetheti a kínai félvezetőipart. A pénteken bejelentett törvény szűkíti az iparágban működő és azt ellátó amerikai nagyvállalatok, illetve azok beszállítóinak exportlehetőségeit. Szakértők szerint az intézkedés évtizedek óta a legszigorúbb, Kínával szembeni korlátozás az Egyesült Államoktól – írja a hwsw.hu.

AzUSA nemzetbiztonsági, illetve külügyi érdekeire hivatkozva erősítette meg a fennálló exportkorlátozásokat. A korlátozások leginkább a kínai chipgyártást érinthetik, mely a többéves technológiai lemaradását így még nehezebben hozhatja be.

Az új szabályozás megtiltja minden amerikai technológiát tartalmazó, félvezetőiparban használt, a gyártást bárhogyan támogató berendezés exportját Kínába, akkor is, ha nem amerikai cég terméke. A rendelet - a korábbiakkal ellentétben - minden, az Egyesült Államok tiltólistáján (Entity List) szereplő, kínai tulajdonú vállalatra vonatkozik. Azonban az érintett cégek kérésre, egyedi elbírálás alapján, ideiglenes felmentést kaphatnak az exportkorlátozás alól. Emellett általános exporttilalom lép életbe a legtöbb olyan külföldi és amerikai komponensre, melyeket kínai szuperszámítógépekbe szánnak.

Kína elítélte az újabb korlátozásokat. Szerintük azok minden nemzetközi kereskedelmi gyakorlattal ellentétesek, és csupán az amerikai technológiai hegemónia erősítését szolgálják. Azonban válaszlépést nem jelentettek be.

Több gondja van a kínai gazdaságnak

Nagyon rosszkor jöhetett az új korlátozás a kínai gazdaságnak, amit a koronavírus-járvány mellett ingatlanpiaci nehézségek is sújtanak. Ahogyan arról írtunk, az ázsiai ország GDP-jének a 20-30 százalékát teszi ki az említett piac, ami a többi nagygazdasághoz képest óriási arány.

Ezért is rossz hír Kínának, hogy a vártnál nagyobb mértékben, 1,3 százalékkal csökkentek az új lakások árai mintegy 70 kínai városban egyetlen év alatt. Emellett az összes ingatlanhitel 29,1 százaléka (szemben a tavaly év végi 24,3 százalékkal) nemteljesítőnek számít.

Az Evergrande Kína második legnagyobb ingatlanfejlesztője volt. A társaság bedőlése rendkívül megrázta az iparágat. Az elemzők szerint a helyreállásához a kormány 200 milliárd jüanos mentőcsomagja a beruházások felpörgetésére nem valószínű, hogy elég lesz. Az S&P hitelminősítő szerint ahhoz legkevesebb 800 milliárd jüan kellene, de rosszabb esetben akár a tízszerese is szükség lehet.

Mintegy kétmillió tervasztalról értékesített lakás (tavaly ezek tették ki a kínai lakáspiac 90 százalékát) maradt befejezetlen Kínában, azonban a számuk tovább nőhet. Emellett visszaestek az eladások is, ami miatt bezuhantak az árak a piacon, valamint számos fejlesztő ment csődbe.

Az építendő lakások elő-értékesítése biztosította a megfelelő készpénzellátást a kínai fejlesztőknek éveken keresztül. Ezeket az összegeket óriási hitelekkel kiegészítve részben földvásárlásra fordították, az új telkeken pedig új építkezésekbe kezdtek. Valamint ebből próbálták finnanszírozni a korábbi projekteket, de a házak végül nem készültek el.

Ne hagyd ki!