London városkép
Fotó: Hugo Sousa / unsplash

Végveszélyben London büszkeségei

Nagy-Britannia hivatalosan is kihirdette, hogy aszály pusztít az országban: a háztartásoknak új vízhasználati korlátozásokkal kell szembenézniük a hosszú ideig tartó forró és száraz időjárás miatt. Mi lesz így a híresen zöld és gondozott gyepszőnyegekkel?


Az aszály miatt a vízszolgáltatók fokozzák erőfeszítéseiket a száraz időjárás gazdákra és a környezetre gyakorolt hatásainak kezelésére, egyebek között a vízkészletek védelmével.

A Thames Water,( a cég a brit fővárosban és környékén szolgálja ki a fogyasztókat) közölte, hogy augusztus 24-től megtiltja ak a tömlős locsolást a tartósan száraz időjárás miatt.

Nagy-Britannia múlt pénteken hivatalosan is szárazságot hirdetett Anglia egyes részein, miután Angliában közel 90 éve a legszárazabb július volt, a hőmérséklet először lépte át a 40 Celsius-fokot.

Mivel a következő hónapokra is alacsony csapadékmennyiséget jósolnak, most meg kell tennünk a következő lépést a szárazság elleni tervünkben

− áll a vállalat honlapján közzétett közleményben.

A Thames Water csak egy a több angliai cég közül, amely korlátozásokat vezetett be. Ez magában foglalja azt is, hogy az ügyfelek nem használhatják a slagot a kertjük locsolására, autómosásra vagy a pancsolómedence feltöltésére.

A szélsőséges időjárás valószínűleg folytatódik, bár most pár intenzív felhőszakadást és zivatart is jósolnak. Ez azonban nem sokat segít a helyzeten.

Ha kemény, száraz talajon heves felhőszakadást kapunk, a víz nem szivárog be a talajba. Elfolyik az utakra, megül a tetején, és hosszú időbe telik, mire beázik - így villámárvizek alakulnak ki

– magyarázta Nicola Maxey, a Met Office szóvivője.

Nagy-Britanniában a júliusi hőhullám miatt a vasúti sínek meghajlottak, a repülőterek kifutópályái megolvadtak, és tucatnyi gyeptűz keletkezett, ami a londoni tűzoltóság számára a második világháború óta a legforgalmasabb időszakot eredményezte.

The Conversation

Ne hagyd ki!