Szívet formázó emberi kezek, ami a jótékonyságot szimbolizálja, Jeff Bezos exfelesége, MacKenzie Scott milliárdokat adományozott.
Fotó: Shutterstock

Bezos exneje tudja, mi a vagyonnal járó felelősség

Jeff Bezos exfelesége, MacKenzie Scott nem fukarkodik a pénzével.Nincs megállás

MacKenzie Scott a világ egyik leggazdagabb embere. A vagyona jelenleg 55 milliárd dollár körül mozog, amihez társul egy 4 százalékos részesedés az Amazonból. Korábban többször is kifejtette, hogy szerinte nagyon nincs rendben, hogy a világ vagyonának jelentős része egy maroknyi ember kezében van. A célja az, hogy minél több rászorulónak és vállalkozó szellemű embernek segítsen, ezzel jobbá téve a világot. Ebből kifolyólag, miután elvált Jeff Bezostól, nagyszabású adományozásokba kezdett.

A minap közzétett egy blogposztot, melyben megosztotta jótékonysági tevékenysége legújabb fejleményeit.

Kiderült, hogy az elmúlt kilenc hónapban összesen 3 milliárd 863 millió 125 ezer dollárt, átszámítva nagyjából 1 313 milliárd forintot adományozott 465 szervezetnek. Legújabb felajánlásával kiegészülve négy adományozási körben már több mint 12 milliárd dollárt fordított karitatív célokra néhány hónap leforgása alatt.

Betartott fogadalom

A támogatottak listáján - amelyet ide kattintva megtekinthettek - számos nonprofit szervezet található. Scott kifejtette, hogy különösen nagy hangsúlyt fektet azon csoportok finanszírozására, amelyek segítenek „hallatni az alulreprezentált emberek hangját”.

2019-ben az üzletasszony aláírta a Giving Pledge-et, amelyben kötelezettséget vállalt arra, hogy vagyona legalább felét jótékony célra fordítja. A Giving Pledge-et Warren Buffett, valamint Bill és Melinda Gates találta ki 2010-ben, hogy a világ ultragazdagjait vagyonuk szétosztására ösztönözze.

Szeretik

Bár pontos adatot erről nem lehet tudni, a Bloomberg szerint 2020-ban MacKenzie valószínűleg rekordot döntött a bőkezűségével. Sokan méltatták az üzletasszony módszereit, amelyek gyorsak és hatékonyak. Ráadásul kisebb szervezeteket is támogat, amelyeket a nagy adományozók általában figyelmen kívül hagynak. Emellett nagyon sokszínű a támogatott szervezetek tevékenységi köre. Gyermeksegélyektől kezdve színházi társulatokon át egészen az újságokig, szinte minden terület megtalálható a „portfóliójában". További pozitívum, hogy az üzletasszony nem ellenőrzi, mire használják az adományait. Ezzel a döntést a szervezetek kezében hagyja. Sokan dicsérték emiatt, mondván, hogy a saját önös érdekeivel nem befolyásolja a szervezetek működését, tényleg csak anyagilag támogatja azokat.

Volt férje, Jeff Bezos jelenleg 187,3 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezik, amiből eddig 2,1 milliárdot adományozott el.

MacKenzie Scott jelenleg Dan Jewett, egy Seattle-i természettudományos tanár felesége, aki szintén aláírta a Giving Pledge-et.

Ne hagyd ki!