Az egzotikus húsok gyártója szerint hatalmas piaci rést találtak
Fotó: Shutterstock

Tigris és zebraműhús-steak, összefut az ember szájában a nyál

Egzotikus állatok húsával tör be a globális piacra egy vállalat. A Primeval Foods kínálatában szerepel például zebra-, oroszlán-, párduc- vagy tigrishús is. Az alapot adó fehérje azonban nem az állatokból származik, a cég sejttenyésztéssel hozza létre a termékeit.


A celluláris mezőgazdaság lenne a húsipar jövője?

A nagyüzemi állattenyésztésre épülő húsipar alternatívája lehet a termesztett húsokon alapuló iparág. A celluláris mezőgazdaság újítása, hogy növényi sejtkultúrákból hoz létre hústermékeket úgy, hogy nem pusztít el állatokat, így fenntartható fehérjeforrást biztosít – írja a Foodnavigator.com.

Egy ideje termelnek vágásmentes marha-, sertés- vagy baromfifehérjéket szerte a világon, a londoni központú Primeval Foods azonban egzotikusabb műhúsokat fejleszt, amelyek fogyasztása újszerű élményeket nyújthat.

Jelenleg szibériai tigriseken, leopárdokon, fekete párducokon, bengáli tigriseken, fehér oroszlánokon, oroszlánokon és zebrán dolgozunk. A nagymacskák sejtjeit fogságban tartott állatokból, a zebra esetében pedig egy egzotikus húspiacról szereztük be. (…) A sejtes mezőgazdaság a remények szerint megfelelő eszközt kínálhat majd a világ növekvő népességének táplálására, ami az előrejelzések szerint 2050-re eléri majd a 9 milliárd főt

idézi Yilmaz Borát, az anyaválallat Ace Ventures ügyvezetőjét az Agroinform.

Kicsi a globális húsválaszték?

Az egzotikus húsokat fejlesztő cég rámutatott, hogy az emberiség a mezőgazdasági forradalom óta egyetlen állatfajt sem háziasított. A vállalat ebből arra a következtetésre jutott, hogy a nemzetközi húspiacon hatalmas üzleti rés tátong.

Az emberek folyamatosan keresik az új ételeket, új éttermeket, új kulináris élményeket, de a hagyományos fajok elérték korlátjaikat ennek az igénynek a kielégítésében. Túl kell ezeken lépni és a természetből kell merítenünk

– nyilatkozta Bora.

A Primeval termékeivel először London és New York fine dining éttermeiben lehet találkozni. A vállalat terve azonban az, hogy hamarosan a szupermarketek polcaira is eljuttatják az ételkülönlegességeiket.

Egyre olcsóbb a műhús

Korábban írtunk róla, hogy egyre közelebb kerül a világ az ipari mennyiségben mesterségesen, laboratóriumi körülmények között gyártott húsokhoz. A szektor egyik legígéretesebb szereplője, a Future Meat Technologies 2021 elején nyitotta meg Izraelben a világ első mesterséges húsokat gyártó üzemét.

A vállalat a műcsirkemell korábbi, 18 dollár/fontos előállítási árát tavaly 7,70 dollár/fontra, azaz 110 grammonként 1,70 dollárra (mintegy 650 forintra) csökkentette. Ez még mindig nem kevés, viszont, ha ilyen ütemben zsugorodnak tovább az előállítási költségek, az hamarosan az igazi csirkehús jelentős kihívójává léptetheti elő a gyárakban létrehozott formáját.

Arról azonban egyelőre nincs hír, hogy mennyibe kerülhetnek majd az egzotikus állatok húsát másoló készítmények.

Ne hagyd ki!