A SpaceX Falcon 9-es rakétájának kilövése sok füst kíséretében, szép tiszta az idő
Fotó: Shutterstock

Idén minden hétre jut egy SpaceX-rakétakilövés

A SpaceX rekordot akar dönteni 2022-ben, és minden jel arra utal, hogy ezt el is éri.A határ a csillagos ég

Elon Musk űrvállalata, a SpaceX a tavalyi évet is rekorddal zárta, összesen 31 sikeres kilövést hajtott végre a NASA közreműködésével.

Sandra Magnus, az Amerikai Repülési és Űrhajózási Intézet korábbi ügyvezető igazgatója és egykori űrhajós a NASA Aerospace Safety Advisory Panel (ASAP) virtuális ülésén elmondta, hogy a SpaceX idén még ambiciózusabb célt tűzött ki:

2022-ben 52 rakétakilövést akar végrehajtani.

Ez egy elképesztő tempó. 2022-ben a NASA-nak és a SpaceX-nek oda kell figyelnie, hogy ne váljanak saját sikerük áldozatává. A NASA-nak és a SpaceX-nek is megfelelő figyelemmel és kellő prioritással kell kezelnie a NASA missziókat, továbbá biztosítaniuk kell a szükséges erőforrásokat ennek a tempónak a biztonságos fenntartása érdekében

-mondta Magnus.

A Verge értesülései szerint a szakember nem árulta el, hogy a küldetésekben mekkora szerep fog jutni a vállalat új generációs Starship űrhajóinak.

Sikerülni fog?

Az érintett felek egyelőre nem erősítették meg Magnus bejelentését, az ambiciózus célokat azonban érdemes kellő óvatossággal kezelni. Elon Musk 2020-ban azt mondta, hogy 2021-ben 48 kilövést terveznek véghez vinni. Mint említettül, végül 31 valósult meg.

Ettől függetlenül a SpaceX már „begyújtotta a rakétákat”, az idei évben a Falcon 9-es hordozórakétákkal három sikeres kilövést is végre hajtott.

Fontos megjegyezni, hogy a SpaceX a NASA mellett számos más vállalatnak is nyújt szolgáltatásokat, többnyire műholdak fellövésében működik közre. Arról nem is beszélve, hogy saját projektjeivel is közelebb kerülhet céljához, egyebek között a Starlink műhold-konstellációt is bővíteni akarja.

Ne hagyd ki!