Tudós segíti a tudomány előrehaladását, vegyületekkel kísérletezik
Fotó: Unsplash

CERN főigazgató: a járvány után a tudomány visszakerülhet a fiókba

Fabiola Gianotti, a CERN kutatóközpont főigazgatója a CNBC-nek adott interjújában beszélt félelmeiről, melyek szerint a tudomány jelentős része ismét feledésbe merülhet a járvány lecsengése után.Tényleg ilyen a világ?

Az elmúlt másfél év egy valamire biztosan megtanított minket: az igazi hősök laborköpenyt viselnek. Legyen szó orvosokról vagy tudósokról, az emberiség rendkívül sokat köszönhet nekik. A CERN főigazgatója, Fabiola Gianotti viszont úgy véli, a tudomány hirtelen jött népszerűsége a járvány előtti szintre eshet vissza a koronavírus megfékezése után.

Természetesen fennáll egy veszély, annak a veszélye, hogy ha a válság megszűnik, akkor a tudományt visszatesszük a kis dobozába, vagy a fiókba, hogy majd csak akkor vegyük elő újra, ha ismét beköszönt egy világválság, és ez így nem fenntartható, egyszerűen nem így kell kezelni a nagy kihívásokat

-fogalmazott az olasz részecskefizikus a CNBC-nek adott interjújában.

A baljós előrejelzés ellenére a neves tudós bizakodóan tekint a jövőbe. Úgy gondolja, a világ rengeteget tanult az elmúlt másfél évből, így egy „új normalitás" fog kialakulni, ami az olyan pozitív elvekre épül, mint az együttműködés.

Önös érdekek vs. közjó

Gianotti szerint a globális együttműködés folytatása érdekében fenn kell tartani és fejleszteni kell a kormányok és a magánszektor kommunikációját. Remek példa erre a koronavírus oltóanyagának szabadalmai körül kialakult vita. Míg a Biden adminisztráció és az Európai Parlament támogatta a szellemi tulajdon védelmének szüneteltetését annak érdekében, hogy a vakcinák minél több ember számára elérhetők legyenek, addig gyógyszeripari szereplők ennek szöges ellentétéért lobbiztak.

A fizikus kifejtette, hogy a két szektor közötti kommunikáció nagyon fontos a közjó érdekében, illetve azért, hogy az emberiség számára fontos, hosszú távú közös vízió érvényesüljön az egyéni, nemzeti és vállalati érdekekkel szemben.

Nőtt a szakadék

A szakember hozzátette, hogy egy olyan megközelítést kell alkalmazni, amely az értékeket helyezi középpontba, a cél pedig az, hogy a tudomány és a tudás mindenki számára elérhető legyen.

Gianotti külön kiemelte: a járvány egyik fő tanulsága az volt, hogy az ilyen válságok növelik a világon tapasztalt egyenlőtlenségeket és a szakadékot a fejlett és a fejlődő országok között.

Ne hagyd ki!