Ahogy közeledik az év vége, úgy a kriptopiacon is egyre érdekesebb fejleményeknek lehetünk szemtanúi. Cikkünkben végigvesszük az elmúlt napok legfontosabb történéseit.


1. Szakértők a Kongresszus előtt

A kriptopiac meghatározó szereplőinek, vezetőinek az Egyesült Államok Kongresszusának Pénzügyi Szolgáltatásokkal Foglalkozó Bizottsága előtt kellett tanúskodniuk.

A meghallgatást a bizottság vezetője, Maxine Waters hívta össze, hogy a döntéshozók jobban megértsék a kriptoeszközöket, és megvitassák a lehetséges szabályozást.

A folyamatos fejlődés és az egyedülálló mögöttes technológia miatt a digitális eszközökkel olyan piacokon kereskednek, amelyek alapvetően különböznek a hagyományos pénzügyi piacoktól. Ennek eredményeként a meglévő szabályozási rendszerek gyakran nem kompatibilisek az új technológiával

-mondta Alesia Haas, a Coinbase kriptotőzsde pénzügyi igazgatója.

Jeremy Allaire, a USDC stablecoin kibocsátójának, a Circle-nek a vezérigazgatója úgy véli, a meghallgatás összességében pozitív volt, az eszmecsere nem torkollott durva vitába.

2. Decentralizált adománygyűjtés

A Kickstarter vállalat bejelentette, hogy létrehozza közösségi finanszírozási platformjának decentralizált változatát.

Belekezdtünk egy nyílt forráskódú protokoll fejlesztésébe, amely lényegében a Kickstarter alapvető funkcióinak decentralizált változatát hozza létre. Egy nyilvános blokklánc hálózaton fog működni, amelyre a világ minden tájáról becsatlakozhatnak az ügyfeleink, független közreműködőink, sőt, még a Kickstarter versenytársai is.

-írta a cég egy blogbejegyzésében.

A protokollnak még nincs neve, de a Kickstarter azt tervezi, hogy 2022-ben az egész weboldalát áthelyezi az új hálózatra – adta hírül a Bloomberg.

3. Frissült az Ethereum

A világ második legértékesebb kriptovalutájának fejlesztői aktiválták az Arrow Glacier nevű frissítést az Ethereum hálózatán.

Az valuta fejlesztőinek célja alapvetően az, hogy az Ethereum bányászai áttérjenek az 1.0-s hálózatról az Ethereum 2.0-ra. Az új hálózatra azért van szükség, mert az Ethereum elképesztően népszerűvé vált az elmúlt hónapokban, ezzel párhuzamosan pedig a tranzakciók volumene is jelentősen nőtt. Röviden, a gördülékeny gyarapodás érdekében szükség van egy modernebb, nagyobb hálózatra.

A fejlesztők 2015-ben beépítettek egy kódot a rendszerbe, egy úgynevezett „nehézségi bombát”. Amint ezt ledobják az 1.0-s hálózatra, a bányászathoz szükséges idő szignifikánsan meg fog nőni, a jövedelmezőség pedig számottevően csökken. Így akarják a bányászokat az új hálózatra csalogatni.

A Bomba ledobást már hosszú ideje tervezik a szakértők, az Arrow Glacier integrálásával azonban egészen 2022 júniusáig kitolták a nagy napot.

4. A nép ereje

A Shoteby’s aukcós ház nemrég árverésre bocsátotta az Egyesült Államok alkotmányának egy kivételesen ritka és rendkívüli történelmi jelentőséggel bíró első másolatainak egyik példányát. Az árverésbe a ConstitutionDAO nevű szervezet is beszállt.

A DAO, azaz a Decentralized Autonomous Organization nem központosított, önműködő vállalati szervezet, amelyet általában speciális céllal hoznak létre. Az okos szerződések révén bárkit bevehetnek a cégbe, a szervezeten belüli tranzakciókat, így a kifizetéseket, jutalmakat pedig csak virtuális fizetőeszközökkel, egyebek között DAO tokenekkel bonyolítják le. Olyasmi, mint egy internetes közösség egy közös, megosztott bankszámlával.

Végül a szervezetnek nem sikerült megszereznie az alkotmány másolatát, ezért bejelentette, hogy az összegyűjtött pénzt visszautalják a befektetőknek, a ConstitutionDAO-t pedig megszüntetik. És bár így is történt, a PEOPLE nevű kriptovaluta továbbra is elérhető.

A PEOPLE egyébként elérte a 17 centes árfolyamot, ami abszolút rekordnak számít. Az elmúlt időszakban több mint 152 százalékkal nőtt a valuta értéke.

5. Már alig maradt a világon bányászható bitcoin

A Blockchain.com adatai szerint a teljes, 21 milliós bitcoinkészlet 90 százalékát kibányászták.

Aggodalomra semmi ok, ez nem jelenti azt, hogy hamarosan vége a bitcoin-láznak. Minél kevesebb kibányászható bitcoin marad a hálózaton, annál nehezebb az új tokeneket előállítani. Éppen ezért az utolsó bitcoinokat előreláthatólag 2140 februárjában fogják kitermelni.

+1

Elon Musk szerint a DogeCoin jobb bizonyos értelemben jobb, mint a bitcoin.

Musk kifejtette, hogy a bitcoin tranzakciós volumene alacsony, a tranzakciónkénti költsége viszont magas. Úgy véli, a alkalmasabb értéktárolónak, ezért befektetői nem szívesen válnak meg a tokenektől. Meglátása szerint annak ellenére, hogy poénból hozták létre a DogeCoin-t, valójában sokkal alkalmasabb fizetőeszköznek, mint a kriptovaluták királya.