Szénerőmű a németországi Neurath közelében
Szénerőmű a németországi Neurath közelében
Fotó. Shutterstock

Vissza az időben: bedurrantják a német szénerőműveket

Németország azt a „keserű” döntést hozta, hogy kihasználatlan szénerőműveket indít be, mert csökkenteni akarja az ország orosz gáztól való függését.

Az orosz Gazprom az Északi Áramlaton át Németországba küldött gáz mennyiségét mintegy 60 százalékkal vágta vissza a múlt héten.

Keserű, de szükséges

A német gazdasági miniszter közlése szerint már folyamatban van a kihasználatlan szénerőművek felülvizsgálata, így hamarosan újra áramtermelésre foghatják őket. Vészhelyzeti rendelkezések lehetővé teszik Németország számára, hogy korlátozott ideig, 2024 márciusáig szénerőműveket használjon elektromos áram termelésére.

Keserű, de szükséges lépés az adott helyzetben

– derül ki Robert Habeck közleményéből, aki egyébként zöldpárti politikus.

Németország a földgáz-felhasználás csökkentésére készül annak érdekében, hogy a készleteit még a tél előtt a szükséges szintre fel tudja tölteni, amikor megnövekedett fogyasztási igénnyel kell számolni.

Jön a tél

A helyzet komoly

– fogalmazott Habeck, aki egyben német alkancellár is.

Ezért újabb óvintézkedésekre van szükség, és a gázfelhasználás csökkentésére. Tovább kell mérsékelni a gázfogyasztást, hogy többet tudjunk belőle félretenni, és ne szűkös készletekkel vágjunk neki a télnek

- mondta.

A karbonintenzív szénerőművek beindítása rávilágít arra, hogy az ukrajnai háború és az energiaárak jelenlegi emelkedése hogyan veszélyezteti a klímapolitikát. A német parlament még 2020-ban fogadott el egy olyan törvényt, amely szerint 2038-ig bezárják az országban a széntüzelésű erőműveket.

10 gigawatt

A német gazdasági miniszter szerint a szénerőművek munkába állítása mintegy 10 gigawattal járul hozzá az áramtermeléshez. Ez az ország áramfelhasználásának nagyjából harmadát jelenti.

A tárca ugyancsak bevezet egy olyan szisztémát, amellyel az ipari felhasználókat ösztönzi a gázzal való takarékoskodásra, valamint kormányzati támogatású hiteleket, hogy a gáztározókat minél hamarabb feltöltsék az országban.

Itt lehet olvasni arról, mely más országokat érint az orosz gáz mennyiségének csökkentése, itt pedig arról, hogy Moszkva miért vágta vissza a mennyiséget.