Egy présházban kezdtek új életet
Fotó: Shutterstock

Menekülés a mókuskerékből a vasi tanyára

Mókuskerék volt az életük, megelégelték. Egy tanyán próbál új életet kezdeni, és önellátóvá válni a Gyimesi család. 13 kecskével és több mint 60 baromfival indult az újrakezdés egy Vásárosmiske határában lévő ingatlanon.

Mókuskerék volt az életük, inkább tanyán próbáltak szerencsét

Gyimesi Péter és családja tavaly nyáron költöztek a el régi otthonukból. Feleségével, Molnár Ritával megvásároltak egy régi présházat és a hozzá tartozó telket a Vas vármegyei Vásárosmiske határában, majd nekiláttak az álmaik megvalósításához.

A családfő huszonhárom évig az építőiparban dolgozott. A párja sokáig egy bécsi gyógyszertárban, majd Magyarországon egy kifőzdében. A Nógrád vármegyei Ilinyből költöztek az ország nyugati felébe.

Nagyjából két éve érlelődött bennünk, hogy tanyát kellene alapítanunk, mert elegünk lett a mókuskerékből. Folyamatosan dolgoztunk, mégis, alig maradt pénzünk élni. Úgy döntöttünk, hogy megpróbálkozunk az önellátással

- idézi Pétert a Sokszínű vidék.

A vasi tanyára az állataikat is magukkal vitték. Jelenleg az állományuk 13 kecske, 3 juh, 3 disznó és 62 baromfi.

Nyugodtabban az életük

A gazda szerint mióta tanyára költöztek megnyugodtak. Kiegyensúlyozottabbak lettek a család napjai. Csökkentették a kiadásaikat, végre nem dominál a pénz az életükben. Pedig nem indult zökkenőmentesen az ottlétük.

Ez egy présház, így nem volt fürdőszobánk. Egy kinti zuhanyzó alá álltunk, ez persze nyáron kiválóan megfelelt nekünk. Azóta építettünk egy normális fürdőszobát, így a kis ház komfortosabbá vált

- mondta Péter.

A présház alatt egy pince van, valamint egy emeleti hálószobával toldották meg Gyimesiék a házat. A vizes blokk maradt a középső szinten, egy konyha és egy étkezőt mellett.

Gazdálkodnak

Az állatállomány tejjel, hússal és tojással látja el a családot, de maguk sütik a kenyeret is.

Igaz, hogy jelenleg csak egy elektromos sütőnk van, de egy kemence megépítésében is gondolkodunk

- tette hozzá a gazda.

Elmondta, a jószágokkal bőven van munka, de a kecskéknél a fiuk, Barnabás is besegít. Hamarosan sajtkészítésbe kezdenek, valamint a tojásokból szeretnének bevételhez jutni.

A budapesti panelházból vidéki vályogházba költöző Kiss család történetéről ebben a cikkünkben olvashatsz.