De a házi sertéscomb árstopos
Fotó: Shutterstock

Lesz jó sonka húsvétra, elég zsíros áron

Lesz elég húsvéti sonka az üzletekben a húsipari szereplők szerint. Azonban az ára – más élelmiszerekhez hasonlóan – igencsak megugrott tavaly húsvét óta. Muszáj volt árat emelniük a húsiparosoknak is: kettős prés alatt van a sertéságazat.


Lesz elég húsvéti sonka az üzletekben

Februárban 25,4 százalékos általános inflációról, azon belül 43,3 százalékos élelmiszer-inflációról számolt be a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) éves alapon. Húsipari várakozások szerint az utóbbi értéktől egy kissé – ha nem is sokkal – elmaradhat a húsvéti sonka drágulása.

A különböző sonkakészítmények átlagosan 35-40 százalékkal – követve az általános élelmiszer-infláció mértékét – kerülhetnek többe idén, mint tavaly húsvétkor. Ez azért „csak” 40 százalék, mert a kereskedők kisebb árréssel kalkulálnak a még elrettentőbb árak elkerülése érdekében. Amennyiben a teljes beszerzésiár-növekedést áthárítanák a fogyasztókra, akkor akár 50-60 százalékos húsvéti húskészítmény-drágulással is szembesülhetnénk az üzletekben – a húskészítmények teljes piacán még ennél is nagyobb volt az általános drágulás

- tájékoztatta Neubauer Katalin, a Magyar Húsiparosok Szövetségének (Hússzövetség) főtitkára az Indexet.

Idén is a hazai és a minőségi kell?

Mostisch Martina, a Hússzövetség ügyvezető titkára hozzátette, hiány nem várható a termékből idén sem. Emellett - az előző évekhez hasonlóan - döntő többségében hazai termelők húsvéti sonkáival találkozhatnak a vásárlók az üzletekben. Tapasztalataik szerint a korábbiaktól kevesebb, de jobb minőségű sonka került a magyarok asztalára húsvétkor ez elmúlt években. Ennek ellenére idén változhat a trend a magas infláció miatt, és elmozdulhat a kereslet az olcsóbb termékek irányába.

Egyébként a GfK Piackutató adatai alapján tavaly húsvétkor 3,1 millió háztartás mintegy 17,4 milliárd forintért összesen 7539 tonna sonkát, füstölt húst vásárolt. Ez egy háztartásra vetítve átlagosan nagyjából 2,5 kilogrammot jelent 5700 forintért. A háztartások által márciusban és áprilisban megvásárolt sonka-, valamint füstölthúsmennyiség az éves összvolumen 44 százalékát tette ki. Az átlagos ár kilogrammonként mintegy 2300 forint volt.

Sertéságazati nehézségek

Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke mindezekhez hozzáfűzte: drasztikus áremelkedés volt jellemző a hazai gabonapiacon az elmúlt másfél-két évben, ami egy idő után jelentős energia-drágulással, valamint munkabér-növekedéssel párosult. Az orosz-ukrán háború pedig csak rontott a helyzeten. Ezek mind-mind beépültek a húsipari termelői költségekbe, ami idővel visszaköszönt a fogyasztói árszabásban.

Azonban Európában túlkínálat bontakozott ki sertéshúsból, így akkor még nem emelkedtek drasztikusan az árak. Ez a tendencia egészen 2022 első negyedévének végéig tartott, ekkortól datálható a sertéshús drágulása. Az év végére mintegy 80-90 százalékos drágulás ment végbe az élő sertés árában

– mutatott rá a szövetség első embere.

Mindezekkel együtt elkezdődött egy keresletcsökkenés a hústermékeknél. Tehát kettős présbe került az ágazat: egyszerre sújtja őket a termelési költségek emelkedése, valamint a kereslet csökkenése.

The Conversation

Ne hagyd ki!