A szuperegészséges méhkenyérnek akár 68 ezer forintot is kérhetnek kilójáért
Fotó: Shutterstock

A méhészek anyagi sikeréhez a méz ma már nem elég

Van piaca a kiváló minőségű magyar méznek külföldön is, de gazdaságosabb lehet, ha a méhész maga értékesíti a termékeit a fogyasztóknak. Az előző évek hazai termésmennyisége hagyott némi kívánnivalót maga után, ezért idén a termelők egy jobb évben bíznak. Mutatjuk, hogyan lehet sikeres egy méhész.


Időjárásfüggő méztermelés

Több hullámheggyel és hullámvölggyel a háta mögött a 40 éve működő mezőkövesdi Bodó Méhészet véleménye még mindig az, hogy megéri méhékkel foglalkozni. Azonban ők is arról számoltak be az Agrárszektor.hu-nak, hogy az előző évek különösen nehezek voltak az ágazat számára.

Egy jó évben szinte bármi sikerülhet, de minden az időjárás függvénye. Már most látszik, hogy a tavaszi vegyes méz „ki van lőve”, mivel nem volt egyenletes a tavasz és a méhek sem fejlődtek tökéletesen. A virágpor a döntő. Minél többet tudnak belőle behordani, annál jobban tudnak fejlődni. Ha kiegyenlítődő a tavasz, akkor a vegyes virágmézet lehet pörgetni – nyilatkozták a méhészettől a portálnak.

Arról is beszéltek, hogy bizony a sikeresség fontos tényezője a szerencse is, hiszen, ha nem megfelelő az időjárás, akkor jó hordás sem várható. Példaként felhozták a dunántúli méhészek példáját tavalyról, amikor szinte elő sem kellett venniük a pergetőt, annyira nem alakult jól a klíma.

Ilyen a piac

A megkérdezett méhész szerint a termékeire a kereslet igen gyorsan változik. A hazai piac elsősorban a folyós, aranysárga mézet kedveli, a sűrűbb, kristályosabb fajtákat – mint például amilyen a repceméz – kevésbé. Tavaly azonban váratlanul az utóbbi is egyik pillanatról a másikra fogyott el. A megelőző szezonban viszont az akácméz ára kissé visszanyomta a hazai keresletét, és sokan álltak át az olcsóbb vegyesvirágmézre.

2021 egy gyengén közepes év volt, 2020-ban a repceméz volt a legjobb, de tavaly elfagyott, így az minimális lett tavaly. Az időpont, a hőmérséklet, a család összetétele és az időzítés is kulcsfontosságú – tette hozzá a szakember.

Egy kilogramm akácméz jelenleg nagyjából 3700 forintba, egy kiló ámorakácméz pedig 3000 forintba kerül. A lépesmézért körülbelül 4500 forintot kérnek, propoliszos mézből egy fél kiló viszont 3700 forint. A különleges és szuperegészséges méhkenyérnek továbbra is kiugróan magasabb az ára: 6800 forintért is találni 100 grammos kiszerelést (68 ezer Ft/kg).

Így érheti meg méhekkel foglalkozni

A szakértő szerint manapság ahhoz, hogy valakinek anyagilag megérje méhekkel foglalkozni, a szorgalmon, a precízségen és a szakértelmen túl az is szükséges, hogy maga értékesítse a termékeit a fogyasztóknak. Érdemes a termékkínálatban nem csak a színtiszta mézre fókuszálni, hanem piacon kell lenni akár méhpempővel, viasszal, vagy virágporral is. Továbbá a türelem is fontos erény a szakmában.

A kicsinek is úgy tudok örülni, mint a nagynak. Ha 20 deka méhpempőt tudok leszedni, annak is örülök, mint ahogyan a 10 kilónak is. Maximálisan kell foglalkozni a méhekkel, a többi már az időjáráson és a szerencsén múlik – nyilatkozta a méhész.

Ne hagyd ki!